Ni bedrifter forener krefter for å redusere avfall i byggenæringen

En rekke bransjesaktører går nå sammen i et innovasjonsprosjekt for å bekjempe avfallsproblematikk i byggenæringen. – Dette er en milepæl, sier Niklas Pedersen i Construction City Cluster.
LEDER AN: Naomi Ichihara Røkkum og Niklas Pedersen i Construction City Cluster. | Foto: Construction City Cluster
LEDER AN: Naomi Ichihara Røkkum og Niklas Pedersen i Construction City Cluster. | Foto: Construction City Cluster

– Byggeaktivitet produserer rundt 2,11 millioner tonn avfall i løpet av et år. Til sammen utgjør det 25 prosent av alt avfall i Norge. Nå må vi som bransje ta ansvar og vi inviterer din virksomhet til å bli med, sier prosjektleder klima og miljø i næringsklyngen Construction City Cluster (CCC), Niklas Pedersen, i en pressemelding.

Næringsklyngen for bygg, anlegg og eiendom tilrettelegger for innovasjonssamarbeid mellom bedrifter, det offentlige og akademia, for å løse bransjens problemer. Ni aktører går nå sammen i det CCC karakteriserer som et banebrytende innovasjonsprosjekt i næringsklyngen for å bekjempe avfallsproblematikken, og inviterer flere til å bli med. 

Prosjektet skal samle og tilgjengeliggjøre kunnskap og erfaringer om avfallsreduksjon i byggenæringen. Innsikten skal deretter gjøres tilgjengelig og søkbar for alle bransjeaktører, samt sikre spredning og heving av kompetanse.

– For å løse problemer knyttet til avfall kan ikke den enkelte aktør stå alene. Vi må samarbeide, og få til gode løsninger som funker på tvers. Ved å samle en mangfoldig gruppe, vil dette prosjektet nettopp gi en helhetlig tilnærming som fungerer for ulike deler av verdikjeden, forklarer prosjektlederen.

Prosjektsøknaden fra CCC, Handelshøyskolen BI, Betonmast, NTI, Asplan Viak, Henning Larsen, AF Gruppen, Ahlsell, Sintef og Resirqel, vant frem blant innovasjonssøknader til Oslo kommune. Med en tildeling på 700.000 kroner og en tidsramme på ett år, skal de sammen skape reelle endringer og heve kompetanse om avfallsreduksjon i alle ledd i bransjen.

Prosjektet er en direkte respons på behovet for grønn omstilling i byggenæringen, og vil ifølge meldingen spille en sentral rolle i å effektivisere bygg og byggeprosesser i tråd med fremtidige nasjonale og europeiske miljøkrav.

– Dette er en milepæl. Ved å kombinere kunnskap, erfaring og engasjement fra hele bransjen skal vi heve kompetansen for å redusere avfall og sikre en grønnere byggenæring, forklarer Pedersen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo