Økokrim: Kriminelle skjuler utbytte ved å investere i norsk eiendom

Det er ikke god nok kontroll på hvem som eier eiendom i Norge. Norsk Eiendom reagerer på det som kommer frem.
SKJULER UTBYTTE: Økokrim har avdekket organiserte kriminelle miljøer som bruker en rekke mellommenn og stråselskaper for å skjule utbytte fra kriminell aktivitet ved å investere pengene i eiendom. | Foto: Heiko Junge / NTB
SKJULER UTBYTTE: Økokrim har avdekket organiserte kriminelle miljøer som bruker en rekke mellommenn og stråselskaper for å skjule utbytte fra kriminell aktivitet ved å investere pengene i eiendom. | Foto: Heiko Junge / NTB
NTB og Anita Bakk Henriksen

Flere og flere eiendomsmeklere rapporterer inn til Økokrim om saker der det kan være mistanke om hvitvasking, forteller Økokrim-sjef Pål Lønseth til TV 2.

Økokrim har avdekket organiserte kriminelle miljøer som bruker en rekke mellommenn og stråselskaper for å skjule utbytte fra kriminell aktivitet ved å investere pengene i eiendom.

– Vi vet at det skjer, sier han.

Ikke god nok kontroll

Et underliggende problem er at vi ikke har god nok kontroll på hvem som har eiendom i Norge, ifølge Lønseth.

Stortinget behandler nå en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, der skjult eierskap og utenlandske eiendomskjøp i Norge blant temaene. Lønseth ønsker en betydelig innstramming av lovverket.

– Det aller viktigste er en oversikt over reelle eiere bak selskapsstrukturer, og reelle eiere bak fast eiendom, sier Lønseth.

Hvitvaskingsrisiko

Han ønsker at tinglysing av eiendom gjøres obligatorisk, og han vil også ha forbud mot såkalte blankoskjøter. Det er et skjøte som er undertegnet av selger, men der feltet for kjøper står tomt. Eieren blir dermed skjult.

– Det er en åpenbar hvitvaskingsrisiko, sier Lønseth.

Han mener også at eiendomsmeglere må få tilgang til offentlige databaser for å gjøre dem bedre i stand til å motvirke hvitvasking.

Legges til rette for kriminell virksomhet

En av aktørene som reagerer på det som har kommet frem, er Norsk Eiendom. 

– I januar 2023 sa vi at tiden var overmoden for å finne bedre verktøy for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Hvis tiden var overmoden da, er det på høy tid nå at offentlige aktører skal kunne hente inn, samle og dele data med hverandre. Det er store verdier som skifter hender når næringseiendommer overdras, uten at vi har sanntidsinformasjon om eierskap. Det legger til rette for kriminell virksomhet, og sånn kan vi ikke ha det, sier direktør Tone Tellevik Dahl i et innlegg på Facebook.

Nå behandler Stortinget en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, hvor skjult eierskap og utenlandske eiendomskjøp i Norge er blant temaene. 

Norsk Eiendom skriver at de stiller seg 100 prosent bak Økokrim sitt ønske om at tinglysing av eiendom gjøres obligatorisk, det samme med deling av eiendomsdata

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

SLIK KUNNE DET BLITT: De opprinnelige planene tilsa et stort, nytt kontorbygg i Sandnes sentrum. | Foto: Holon arkitekter

Planer om stort kontorbygg i Sandnes legges på is

For abonnenter