Credtsafe: Stadig flere og større konkurser innen bygg og anlegg

– Som forventet er det bygg- og anleggsbransjen som er den store konkursdriveren. Her ser vi fremdeles en kraftig økning i konkurser, sier Per Fjærestad i Creditsafe.
RAPPORTERER OM FLERE KONKURSER I BYGGENÆRINGEN: Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway. | Foto: Creditsafe Norway
RAPPORTERER OM FLERE KONKURSER I BYGGENÆRINGEN: Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway. | Foto: Creditsafe Norway

Konkursutviklingen ser ut til å ha stabilisert seg på en svakt økende kurve i mai, men innen bygg og anlegg ser vi fremdeles en foruroligende høy økning i antall konkurser, skriver Creditsafe Norway i en pressemelding.

Etter til dels store svingninger i statistikkene i årets fire første måneder – noe som sannsynligvis kan tilskrives at påsken i år falt i mars – var vi i mai tilbake på en mer stabil utviklingskurve. 327 konkurser i årets femte måned tilsvarer en økning på 13 prosent, sammenlignet med 289 konkurser i mai i fjor. 

Dette er det høyeste antallet konkurser i mai siden 2019. Totalt har 1679 selskaper gått konkurs så langt i år, en økning på drøye 5 prosent sammenlignet med fjorårets 1598 konkurser.

– Dette er helt i tråd med den utviklingen vi regnet med å se i 2024, med en svak økning i konkurser fra fjoråret, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Som forventet er det bygg- og anleggsbransjen som er den store konkursdriveren. Her ser vi fremdeles en kraftig økning i konkurser, og en utviklingskurve som er betydelig brattere enn for næringslivet generelt, sier han.

Flest konkurser og størst økning

54 konkurser innen kategorien «Oppføring av bygninger» gir en konkursøkning på 26 prosent sammenlignet med mai i fjor (43 konkurser), altså dobbelt så høyt som den generelle utviklingen. 

For bransjekategorien «Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet» er tallene ifølge Creditsafe enda mer foruroligende: 54 konkurser tilsvarer en økning på 59 prosent, sammenlignet med fjorårets 34 konkurser.

– Tallenes tale er klare: Bygg og anlegg er bransjen med flest konkurser, de største konkursene og den klart største konkursøkningen i prosent, påpeker Fjærestad.

Milliardselskap konkurs

Den mest profilerte konkursen i mai var ferdighusleverandøren Bolig Partner AS. Selskapet, med hovedkontor på Hamar, rapporterte en omsetning på rett i overkant av én milliard kroner i 2022, og hadde 132 ansatte. 

Nummer to på månedens toppliste var søsterselskapet Bolig Partner Prosjekt AS, med en omsetning på 339 millioner i 2022, etterfulgt av nok en byggentreprenør, XTM Bygg AS, med 86 ansatte og en omsetning på 179 millioner kroner i 2022.

Totalt seks av månedens ti største konkurser kom innen bygg og anlegg, og av de fire øvrige konkursene på listen var tre av dem i bransjer med tilknytning til denne sektoren.

– Vi ser en stadig tydeligere trend der eksempelvis bemanningsselskaper, transportselskaper og interiørselskaper som hovedsakelig retter seg mot bygg- og anleggsbransjen nå sliter mer og mer, sier Fjærestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo