Eiendom Norge: – Kraftig fall i boligprisene

Tilbudssiden i boligmarkedet har fortsatt å øke, og Eiendom Norge ser et «tydelig skift i usolgte boliger» i septembertallene sine. – Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen.
Henning Lauridsen er administrerende direktør i Eiendom Norge. | Foto: Eiendom Norge / Johnny Vaet-Nordskog
Henning Lauridsen er administrerende direktør i Eiendom Norge. | Foto: Eiendom Norge / Johnny Vaet-Nordskog

I september sank boligprisene med 2,2 prosent i september, og korrigert for sesongvariasjoner var fallet 0,6 prosent. Det opplyser Eiendom Norge i en pressemelding.

– Boligprisene falt kraftig i september. Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Så langt i 2022 har boligprisene steget med 6,7 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.535.711 kroner ved utgangen av september.

– Det er normalt at boligprisene faller i siste tertial og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle de neste månedene. Usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi gjør det vanskelig å si om fallet gjennom høsten blir sterkere enn normalt. Vi blir imidlertid ikke overrasket om prisutviklingen i høst blir svak, sier Lauridsen.

Færre salg, større tilbud

I september ble det solgt 9798 boliger i Norge, noe som er 5,6 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

I løpet av årets første høstmåned ble det lagt ut 11.716 boliger for salg – 17,3 prosent flere enn i september i fjor.

Hittil i år er det solgt 73.089 boliger, som er 9,4 prosent færre enn i tilsvarende periode i 2021. Så langt i år er det lagt ut 81.684 boliger for salg – 2,9 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Det er hittil i år solgt litt flere boliger enn i 2019, året før boligomsetningen tok seg sterkt opp under koronapandemien. Gjennom september har tilbudssiden fortsatt å styrke seg og vi ser også et tydelig skift i usolgte boliger per dag gjennom måneden. Dette er også noe som tilsier en mer moderat prisutvikling fremover, sier Lauridsen.

Advarer om lite nybygg

Eiendom Norge tror at hvis utviklingen i norsk økonomi også skulle snu vil dette trolig påvirke boligprisene negativt på kort sikt.

– På lengre sikt tror vi tilbudssiden gjennom lav boligbygging vil bli avgjørende for prisutviklingen, og for øyeblikket er nyboligsalget svakt til tross for et demografisk boligbehov, særlig på Østlandet, sier Lauridsen.

Lars Jacob Hiim og Tone Tellevik Dahl kritiske til forslag om innstramminger i utlånsforskriften

Han mener at det svake nyboligsalget også er noe som taler for å oppheve utlånsforskriften.

– Fordi vi vet at investeringer i nye boliger på kontrakt er svært vesentlig for å sikre en tilstrekkelig og stabil boligforsyning i takt med behovet, sier Lauridsen.

Fortsatt kort liggetid

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i september, som er det samme som i august.

– Sammenlignet med tidligere år går det svært raskt å selge en bolig i alle deler av landet, sier Lauridsen.

Raskest salgstid har Bergen og Bodø/Fauske med 17 og 18 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 38 dager.

Svak prisutvikling i alle områder

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i september hadde Ålesund m/omegn hvor prisene var uendret.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,3 prosent.

Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 10,9 prosent etterfulgt av Drammen m/omegn på 9,9 prosent og Tønsberg m/Færder med 9,7 prosent.

Svakest utvikling så langt i 2022 har Asker/Bærum og Follo med en oppgang på 4,1 prosent.

– Det var en svak utvikling i alle områder i Norge i september med unntak av Ålesund m/omegn. Dette tyder på at renteøkningene begynner å virke og vi venter at økte renter vil prege utviklingen i boligprisene de kommende månedene, sier Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også