DNB Eiendom: Kald vinter for hyttemarkedet

DNB Eiendom rapporterer om betydelig mindre aktivitet i hyttemarkedet. – Kjøperne er nå mer selektive og har god tid, sier Tone C. Krange.
LABER STEMNING I HYTTEMARKEDET: Tone C. Krange.i DNB Eiendom venter prisfall. | Foto: DNB Eiendom
LABER STEMNING I HYTTEMARKEDET: Tone C. Krange.i DNB Eiendom venter prisfall. | Foto: DNB Eiendom

Farten i hyttemarkedet har dabbet av, og nå ser DNB Eiendom vesentlig lavere volum på omsetninger og interesse i markedet for hyttekjøp målt opp mot pandemiårene 2020 og 2021.

– Det er likevel ingen krise i hyttemarkedet, og dette er en korreksjon som kommer helt naturlig etter to elleville år der både interessen og prisveksten for hytter har vært unormal høy, sier leder for hyttesegmentet i DNB Eiendom, Tone C. Krange, i en pressemelding.

26 prosent færre tinglyste hytter og 2570 færre brukte hytter solgt gjennom megler i løpet av 2022 taler sitt tydelige språk.

Få på visning

– Akkurat nå er det få på visning, noe som er helt normalt for årstiden, men vi ser også en klar tendens til at temperaturen i hyttemarkedet har gått ned. Kjøperne er nå mer selektive og har god tid. Vi har mistet «koronakjøperne» og mange sitter på gjerdet på grunn av trangere økonomi, sier Krange.

Krange viser til at flere rentehevninger og økte kostnader i samfunnet har presset økonomien til husholdningene. Ikke minst er strømutgifter en bekymring, fordi hytteeiere får ikke kompensert økte strømutgifter på samme måte som fast bolig.

– Selv om det er kjøpers marked opplever vi ikke at det er kunder som er tvunget til å selge hytta. Selgerne er bevisst på at hyttesalget kan ta tid, og forberedt på at man ikke oppnår like høye priser som tidligere. Der vi har kjørt prisreduksjon har det ikke gitt så stor kjøpsutløsende effekt, så det handler mer om å finne rett kjøper. Det legges ut færre hytter i markedet, og også nybyggtakten har sunket, noe som tyder på at markedet er forberedt på en korreksjon, påpeker Krange.

Priskorreksjon

Prisene for hytter har ifølge DNB Eiendom holdt seg godt, men i likhet med boligmarkedet ser meglerselskapet nå en endring. Siste måned er 74 prosent av hyttene i Norge solgt under prisantydning, mot 58 prosent i fjor.

– Den kraftige prisoppgangen har stoppet opp og fremover ser vi for oss at prisene vil synke. Men prisene for 2022 viser likevel at de som har solgt hytten sin i år har fått godt betalt. Medianpris for 2022 er så langt på 2.250.000, noe som er en økning på 12,8 prosent. Gjennomsnittspris er på 2.768.968, en økning på 12,2 prosent.

– Så langt ser vi en marginal endring i omsetningstid hittil i år - 58 dager vs. 68 samme periode i fjor. Men vi forventer at det vil ta lengere tid å selge fritidsboligen fremover. Normalt tar det ca. 100 dager å få solgt en hytte, det skyldes primært at visningslogistikken er mer krevende og et mer sesongbasert salgsmarked.

DNB Eiendom ser klart størst volumnedgang i fjellhyttemarkedet på 36 prosent, likevel er det et segment for fjellhytter som holder seg bedre enn resten. Hyttene som ligger i nærheten av kjente alpindestinasjoner er populære.

– De store destinasjonene kjører på, produserer snø og opprettholder investeringene og oppgraderer/nybygg av heisanlegg, noe som fører til at hytter i disse områdene også vil holde seg bedre i pris enn andre segment i fjellet.

De siste årene har prisøkningen vært størst for innlandshytter, og det er også her prisfallet kan bli størst tror Krange.

Hytter langs sjøen er fortsatt et knapphetsgode, og der tror DNB Eiendom at prisene vil holde seg stabile fremover.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo