Obos-prisene i Oslo ned nesten 5 prosent på én måned – sjeføkonom ser videre fall

Prisene på brukte Obos-boliger opplevde sitt største fall på 14 år i november. Samtidig holder volumet seg relativt høyt og omsetningstiden var kortere enn i oktober, opplyser sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.
SER LAVERE BOLIGPRISER: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos rapporterer om prisnedgang. | Foto: Obos
SER LAVERE BOLIGPRISER: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos rapporterer om prisnedgang. | Foto: Obos

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 4,7 prosent fra oktober til november. På landsbasis var nedgangen 4,2 prosent.

– Forrige gang prisene sank omtrent like mye, var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at Obos-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Samlet har Obos-prisene i oktober og november falt med 5,1 prosent i hovedstaden. Siden toppen i august i år er Obos-prisene ned 8 prosent. Det skjer etter en sterk prisøkning i starten av året.

Fortsatt oppgang i år

I Oslo har Obos-prisene så langt i år steget med 2,8 prosent, mens oppgangen de 12 siste månedene er på 2 prosent.

På landsbasis har prisene steget 3,6 prosent hittil i år og 1,4 prosent de siste 12 månedene.

Litt lavere volum

Antallet omsetninger i Oslo i november var 8 prosent lavere enn rekordnivået i november i fjor. Samtidig ble det omsatt flere boliger enn i 2019 og bare litt færre enn snittet de fem siste årene.

– Det viser at det fortsatt er bra interesse for å kjøpe boliger, og omsetningstiden var noe kortere i november enn i oktober for Obos-boliger i Oslo, sier Monsvold

Ser videre fall

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:

– Vi tror prisene vil gå noe ned i desember og de neste månedene som følge av renteoppgang, høye levekostnader og flere usolgte bruktboliger. Unntaket er januar neste år. Da tilsier sesongmønsteret at prisene vil kunne stige noe. Et fortsatt stramt arbeidsmarked, god lønnsvekst og befolkningsøkning taler for at prisfallet neste år ikke blir dramatisk. Samtidig er usikkerheten stor. Det er derfor svært viktig at regjeringen ikke strammer inn utlånsforskriften og bidrar til å forsterke fallet i boligpriser og boligbyggingen, sier hun.

Monsvold regner med at boligprisene vil stabilisere seg når rentetoppen trolig nås i løpet av første halvår neste år.

– Prisene kan stige noe i 2024 hvis renten settes ned, slik Norges Bank anslår. Da vil også lav tilførsel av nye boliger bidra til å trekke prisene opp igjen. Særlig gjelder dette i Oslo, hvor det ventes at kun 1500-1600 boliger blir ferdigstilt, sier Monsvold.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo