Norges Bank ser større boligprisfall enn tidligere

Mange usolgte bruktboliger og tegn til endringer i husholdningenes boligprisforventninger bidrar til at Norges Bank kutter i sine boligprisprognoser. 
SER FALLENDE BOLIGPRISER: Norges Bank venter større fall enn tidligere. | Foto: NTB
SER FALLENDE BOLIGPRISER: Norges Bank venter større fall enn tidligere. | Foto: NTB

«Omslaget i boligmarkedet har vært noe større enn hva vi så for oss i september», skriver Norges Bank i sin pengepolitiske rapport.

Sentralbanken venter at boligprisene vil falle om lag 6 prosent fra toppen i august i år og frem til høsten neste år. Anslagene innebærer at boligprisene da fortsatt vil være 12 prosent høyere enn nivåene fra før pandemien. Boligprisfallet skyldes i hovedsak økte utlånsrenter. 

Norges Bank ser økt fare for et større fall i prisene på næringseiendom

«Mange usolgte bruktboliger og tegn til endringer i husholdningenes boligprisforventninger bidrar til at vi den nærmeste tiden anslår et noe større boligprisfall enn i forrige rapport. Lempeligere krav til betjeningsevne i utlånsforskriften bidrar på den andre siden isolert sett til å trekke anslagene litt opp. Boligprisveksten ventes så å ta seg opp utover i prognoseperioden», skriver Norges Bank.

Det pekes på at usikkerhet om den makroøkonomiske utviklingen og husholdningenes tilpasning til økte renter gjør at prognosene for boligprisene er mer usikre enn normalt. 

«For eksempel kan husholdningenes etterspørsel etter bolig være mer sensitiv for renteøkninger enn det vi legger til grunn. Endringer i husholdningenes forventninger til boligprisutviklingen kan også bidra til et større boligprisfall enn anslått. Nokså lav boligbygging bidrar imidlertid til å dempe risikoen for et større boligprisfall», fremgår det av rapporten.

Boliginvesteringene har falt mer gjennom 2022 enn tidligere lagt til grunn.

«Avtakende boligpriser, knapphet på arbeidskraft og høye materialkostnader har trolig bidratt til å dempe investeringene den siste tiden. Vi venter at boliginvesteringene fortsetter å falle inn i 2023 som følge av lavere boligpriser og svært lavt nyboligsalg den siste tiden. Lenger frem anslår vi at boliginvesteringene henter seg noe inn igjen», skriver Norges Bank. 

Boligprodusentene: Fallet i nyboligsalget går fra ille til verre

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo