Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen tror på fortsatt nedgang i boligprisene: – Men det varer ikke evig

Sparebank 1 SR-Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsens prognoser for boligprisene i 2023 er dystre. Spesielt for Oslo sin del, som han mener får aller størst nedgang. Samtidig ser han lysere tider i horisonten. 
OPPGANG: Vi vil se nedgang gjennom store deler av 2023, men sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank, tror boligprisene vil stige igjen i 2024. | Foto: Sparebank 1 SR-Bank
OPPGANG: Vi vil se nedgang gjennom store deler av 2023, men sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank, tror boligprisene vil stige igjen i 2024. | Foto: Sparebank 1 SR-Bank

– Det norske boligmarkedet har roet seg i høst, etter kraftig oppgang under pandemien. For 2023 vil vi trolig oppleve den største boligprisnedgangen siden bankkrisen, skriver Knudsen i en pressemelding. 

Endret adferd

Han skriver at temperaturen i boligmarkedet har kjølnet kraftig, etter at det har vært godt driv de siste årene. 

– Noe skyldes normalisering etter nevnte oppgang under pandemien. Noe skyldes økte renter. Noe skyldes høy inflasjon, redusert kjøpekraft og økt usikkerhet. På den annen side er det noen faktorer som bidrar til å dempe nedgangen, herunder et sterkt arbeidsmarked, lønnsvekst og befolkningsvekst. Videre har det blitt dyrere å bygge, som kan dempe tilbudet av boliger noe frem i tid.

Knudsen forteller at konsekvensen er at boligprisveksten fra november 2021 til november 2022, har falt fra 6 til 1 prosent. 

– Ser man på høsten isolert, har prisene falt ca 6 prosent fra toppen i august. Antallet boliger for salg i bruktmarkedet har økt fra ganske lavt til ganske høyt i løpet av noen få måneder. Når prisene faller, er det mange som endrer adferd ved at man må selge før man kjøper. Boliger for salg øker.

Oppgang i boligprisene

Nå tror han at faktorene for prisfall vil vedvare ihvertfall de første seks månedene i 2023, og man vil oppleve den største prisnedgangen på bolig siden bankkrisen. Verst vil det gå utover Oslo, som har hatt den største sammenhengende prisveksten de siste 20 årene. 

– De siste 20 årene har boligprisene i Norge økt med over 200 prosent De siste 10 årene har de økt med 55 prosent og Oslo-prisene har økt mest med 76 prosent. I 2023 forventer jeg at det blir nedgang i norske boligpriser på 6 prosent og at vi vil se tegn til at regionale forskjeller reverseres. Det innebærer at nedgangen blir størst i Oslo, og det sentrale Østlandet med 9 prosent.

Men allerede i 2024 mener Kyrre M. Knudsen at boligprisene vil være på vei oppover igjen, etter at renteoppgangen har avtatt gjennom 2023.

– En boligprisnedgang varer ikke evig. Mot slutten av neste år venter jeg at markedet bedrer seg, og at vi vil få en moderat prisoppgang i 2024, skriver han i pressemeldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo