Kraftig stigning i leieprisene i de fire største byene

Leieprisene i de fire store byene steg med én prosent i fjerde kvartal i fjor, ifølge Eiendom Norge. Totalt i 2022 steg prisene med 7,5 prosent. 
VEKST: Leieprisene vokste sterkt gjennom 2022. Sterkest vekst har det vært i Bergen og Stavanger. | Foto: Annika Byrde / NTB
VEKST: Leieprisene vokste sterkt gjennom 2022. Sterkest vekst har det vært i Bergen og Stavanger. | Foto: Annika Byrde / NTB

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge både i fjerde kvartal og 2022 under ett. Normalt synker leieprisene i årets siste kvartal, men i år steg de, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding. 

Justering av leie

Bergen og Trondheim hadde størst stigning med 4,5 prosent i fjerde kvartal. I Oslo steg prisene med 0,5 prosent i samme periode. I Stavanger og Sandnes gikk det motsatt vei i siste kvartal. Der sank prisene med 3,8 prosent. 

– Den sterke veksten i leieprisene vi har sett tidligere i 2022 fortsetter. Gjennom 2022 har inflasjonen endret takt både i Norge og internasjonalt, og det er naturlig at dette også virker inn på utleieprisene, sier Lauridsen. 

– Inflasjon skal møtes med høyere rente som gir høyere avkastningskrav og utgifter for utleierne. Dessuten gir husleieloven utleier rett til å justere husleien etter konsumprisindeksen. Når inflasjon nå er tilbake i økonomien er sannsynlig at mange benytter anledningen til å justere husleien deretter. 

Fortsatt vekst

På årsbasis var det også Bergen og Trondheim som hadde sterkest vekst i leieprisene med henholdsvis 13,6 og 13,5 prosent. Oslo hadde i samme periode 6,5 prosent økning, mens Stavanger og Sandnes økte med 3,9 prosent. 

– Veksten i leieprisene i Bergen og Trondheim er på et nivå vi aldri tidligere har målt, og også veksten i Oslo er historisk sterk. I Stavanger og Sandnes er veksten mer moderat, men der steg leieprisene kraftig i 2020 og 2021.

Eiendom Norge forventer at veksten fortsetter, da den høyere renten ikke er priset inn i boligmarkedet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo