Sykepleierindeksen: Boligmarkedet enda mindre tilgjengelig for vanlige folk

Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi sier i forbindelse med publisering av Sykepleierindeksen at det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2022.
PRESENTERER SYKEPLEIERINDEKSEN ONSDAG: Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi | Foto: Peder Tollersrud
PRESENTERER SYKEPLEIERINDEKSEN ONSDAG: Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi | Foto: Peder Tollersrud

Den såkalte Sykepleierindeksen 2022 viser boligmarkedet er blitt enda mindre tilgjengelig for folk med vanlige inntekter. I Oslo er det så godt som uoppnåelig. Det er Eiendom Norge og Eiendomsverdi som står bak indeksen, som presenteres onsdag. 

Aldri vært høyere

– Det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2022, sier analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi i en pressemelding.

Han sier at sykepleierindeksen på landsbasis viser at norske boligpriser fortsatt er relativt lave med unntak av det sentrale Østlandet, hvor boligprisene har etablert seg på et svært høyt nivå.

– I gjennomsnitt har boligprisene aldri vært høyere enn de var i 2022. Boligbudsjettet til sykepleieren har økt på tross av høyere rente og økte levekostnader, men det økte boligbudsjettet er ikke tilstrekkelig for å øke boligvalgfriheten. For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 775.000 kroner. I Porsgrunn holder det med 470 000 kroner, sier han.

Stresstest

Det siste tiåret viser indeksen en dramatisk utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere.

– I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013 til 1,5 av 100 i 2022. Boligvalgfriheten for sykepleieren har gått ned på tross av økt boligbudsjett, siden boligprisene har vokst raskere enn boligbudsjettet, sier Lund.

I desember ble det offentliggjort at stresstesten i utlånsforskriften reduseres fra 5 prosentpoeng til 3 prosentpoeng fra nyttår 2023.

– Reduksjonen i stresstest vil innebære en betydelig kjøpekraftforbedring i boligmarkedet for de med inntekter under 600 000. Uten endringen ville mange fått problemer med å kjøpe seg bolig. sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo