Obos om prosjekter etter 2022-tall: – Noen vil bli lagt på is

I 2022 fikk Obos solgt boliger for 13,3 milliarder kroner. Samtidig varsler boligkjempen å dra i bremsen for flere prosjekter der salgsgraden blir for lav.
PRØVER Å STYRE GJENNOM SKIFTENDE MARKEDSFORHOLD: Daniel Kjørberg Siraj er administrerende direktør i Obos, som har sluppet tall for boligbyggingen sin i 2022. | Foto: Trygve Indrelid
PRØVER Å STYRE GJENNOM SKIFTENDE MARKEDSFORHOLD: Daniel Kjørberg Siraj er administrerende direktør i Obos, som har sluppet tall for boligbyggingen sin i 2022. | Foto: Trygve Indrelid

I løpet av fjoråret satt Obos i gang med å bygge 4579 boliger, og nå har selskapet 7745 boliger under bygging.

Ved utgangen av 2022 har boligene som Obos holder på å bygge en verdi av 38,6 milliarder kroner, med en salgsgrad på 62 prosent, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

– Særlig siste halvår ble vesentlig mer krevende enn de fleste hadde sett for seg, med avventende kjøpere og lavere salg. Det fører til at boligsalget ble lavere enn i 2021, men vi opprettholder like fullt en høy byggetakt og igangsetting av nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj via meldingen.

Salgsgraden på 62 prosent er noe han anser som et akseptabelt nivå, men boligkjempen skriver at «de rådende markedsforholdende vil like fullt påvirke Obos fremover».

– Det er klart at vi nå må vurdere en del prosjekter, og noen vil bli lagt på is. Om kjøperne ikke er der så kan vi ikke opprettholde et så stort byggetempo som vi har hatt de siste årene. Vi er nødt til å ha en forsvarlig salgsgrad på et prosjekt før vi kan starte det opp, sier Siraj.

– Totalen er grei nok, men på de nyere prosjektene opplever vi det som mer krevende, vi bør ha en salgsgrad på i alle fall 50 prosent før vi setter spaden i jorden. Slik markedet er nå er byggekostnadene en stor utfordring og de må ned i takt med at markedet har endret seg, sier Obos-sjefen videre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo