AF Gruppen solgte 3 boliger i fjerde kvartal – svak inntjening i bygg

– Det er for stor variasjon i enhetenes prestasjoner, og vi er ikke tilfredse med samlet lønnsomhet i 2022, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen. Boligsalget stupte i fjerde kvartal.
Foto: AF Gruppen
Foto: AF Gruppen

AF Gruppen oppnådde et resultat før skatt på 502 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, mot 635 millioner kroner året før. For året som helhet endte resultatet på 1400 millioner kroner, ned fra 1580 millioner kroner i 2021. Det tilsvarer en resultatmargin på 5,9 prosent (7,8 prosent) i fjerde kvartal og 4,5 prosent (5,7 prosent) i 2022.

– Vi oppnår svært god lønnsomhet i store deler av konsernet i kvartalet, spesielt innenfor Offshore og Energi og Miljø. Anlegg leverer en tosifret driftsmargin, og Betonmast viser positiv utvikling og leverer et godt resultat i kvartalet. Innen Bygg og Sverige er den samlede lønnsomheten ikke tilfredsstillende på tross av at flere enheter i begge virksomhetsområdene leverer svært solide resultater. Det er for stor variasjon i enhetenes prestasjoner, og vi er ikke tilfredse med samlet lønnsomhet i 2022, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen, i en børsmelding.

Bygg preget av høye byggekostnader og energipriser

Virksomhetsområdet Bygg økte omsetningen sammenlignet med samme periode i fjor, men det er stor variasjon i prestasjonene og resultatene til enhetene, fremgår det av meldingen. 

Høye byggekostnader og energipriser har påvirket enhetenes lønnsomhet negativt, og virksomhetsområdet leverer totalt sett et svakt resultat i kvartalet. AF Bygg Oslo, Åsane Byggmesterforretning og Haga & Berg utmerket seg med svært gode resultater, mens Strøm Gundersen og HTB har gode resultater.

«Betonmast leverer samlet sett et godt resultat i kvartalet. Enhetene Betonmast Oslo, Romerike, Buskerud-Vestfold, Trøndelag, Asker og Bærum og Østfold leverte svært gode resultater i kvartalet. Betonmast Røsand leverte et godt resultat i kvartalet. Fra 2022 er Betonmast Sverige blitt en del av virksomhetsområdet Sverige, og sammenligningstallene er omarbeidet», fremgår det.

Solgte 3 boliger

Eiendom hadde ifølge AF Gruppen lavt salg i kvartalet, og det ble inngått salgskontrakter på 9 boliger i kvartalet, mot 135 boliger året før, hvorav AFs andel er 3 (60). 

For året er det inngått salgskontrakter på 216 (550) boliger, hvorav AFs andel er 89 (256).

I fjerde kvartal ble det overlevert 73 boliger på Brøter Terrasse, et AF Eiendom-prosjekt i Lillestrøm. 

I tillegg har AF Eiendom ferdigstilt næringseiendommen Hasle Tre i kvartalet. Det var syv boligprosjekter under produksjon ved utgangen av kvartalet. Totalt antall enheter i produksjon er 940, hvorav AFs andel er 438. Salgsgraden på igangsatte prosjekter er 76 prosent.

Økte omsetningen og ordrereserven

AF Gruppens omsetning var 8568 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, opp fra 8112 millioner kroner i samme kvartal 2021, mens tallet var 31.205 millioner kroner i året som helhet. Til sammenligning lå omsetningen på 27.868 millioner kroner i 2022. 

AF Gruppen har det selskapet selv karakteriserer som en solid finansiell posisjon. Kontantstrøm fra driften ble minus 38 millioner kroner i kvartalet, mot pluss 301 millioner kroner året før, samt 1460 millioner kroner for året (1415 millioner kroner året før). 

AF Gruppen hadde per 31. desember 2022 netto rentebærende gjeld på 329 millioner kroner (minus 29). 

Samlet ordrereserve var 39.765 per 31. desember 2022, opp fra 38.646 millioner kroner ett år tidligere.

Her finner du hele rapporten

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo