Betydelig fall i nyboligsalget – Oslo peker seg ut

Cushman & Wakefield Realkapital forteller om et kraftig fall i salget av nye boliger. Spesielt i Oslo, hvor det vanligvis er salgsstart på mellom 200 og 300 boliger i januar og februar.
FALL: Salget av nyboliger har falt kraftig, og vil fortsette å falle, ifølge Cushman & Wakefield Realkapital. | Foto: Lise Åserud / NTB
FALL: Salget av nyboliger har falt kraftig, og vil fortsette å falle, ifølge Cushman & Wakefield Realkapital. | Foto: Lise Åserud / NTB

Boligbyggingen i Norge er lav, og vil ifølge Cushman & Wakefield Realkapital (CWR) fortsette å synke gjennom året, som følge av svært lavt salg av nye boliger. Noe som gir større konkurranse om de boligene som er på markedet, og derfor kan bidra til å holde prisnivået oppe.

Cushman & Wakefield Realkapital viser til ferske tall fra Econ Nye boliger, som viser at det kun var salgsstart på 22 boliger i Oslo i januar og februar. Et normalnivå ligger på opp mot 300.

I sin nyeste utgave av markedsoppdateringen What’s Next oppgir analytikerne i CWR at omsetningstiden, som tok seg opp mot slutten av 2022, hadde en liten nedgang igjen i januar. Likevel ble antall usolgte boliger langt høyere i 2022 enn året før.

Som de fleste andre tror også analyseteamet i CWR på en fortsatt økning i rentenivået, som igjen vil føre til en usikkerhet som kan dempe boligetterspørselen.

«Økte renter har allerede fått sterk negativ effekt på etterspørselen etter nye boliger og vil øke arbeidsledigheten i byggebransjen. Boligkjøperne er usikre på verdien av nåværende bolig når den må selges før de flytter inn i ny bolig om et år eller to. Økte renter har bidratt til ytterligere kostnadsvekst og usikkerhet for utbyggerne», står det i markedsbrevet fra Cushman & Wakefield Realkapital.

Etter Norges Banks rentehevninger som startet andre halvår i fjor, har det vært nedgang i boligmarkedet. Prisnedgangen på landsbasis er på tre prosent, mens nedgangen i Oslo er på fire prosent fra september og ut 2022. På tross av nedgang i boligprisene, mener selskapet at denne er klart mindre enn fryktet. 

«Det er grunn til å tro at den reelle boligprisnedgangen er sterkere enn snittet for desember og januar kan tyde på», skriver analytikerne i rapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo