Hiim: – Nå er det krise for næringen og landets boligforsyning

– Det er en alvorlig situasjon i hele landet, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene etter å ha lagt frem tall som viser at salget og igangsettingen av boliger stuper.
VARSLER KRISE: Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening. | Foto: Boligprodusentenes Forening
VARSLER KRISE: Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening. | Foto: Boligprodusentenes Forening

Solgte nye boliger i første kvartal 2023 er 3499 boenheter. Det er 45 prosent under første kvartal 2022. 

Igangsatte nye boliger i første kvartal 2023 er 2425 boenheter, det er 52 prosent under første kvartal 2022.

– Alvorlig situasjon

– Nå har vi en dramatisk nedgang i salg og igangsetting av nye boliger. Vi ikke målt svakere første kvartal, siden vi startet med målinger i 1999, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, i en pressemelding.

– Det er en alvorlig situasjon i hele landet, og de store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo, stopper opp. Nå er det krise for næringen og landets boligforsyning. I de kommende kvartalene vil dette medføre lavere sysselsetning i byggenæringen, sier Hiim.

Stup for leiligheter

Salget pr boligtyper i første kvartal 2023 viser at eneboliger er 36 prosent under, småhus er 38 prosent under og leiligheter er 50 prosent under første kvartal 2022. Det er solgt 974 eneboliger, 601 småhus og 1 924 leiligheter i første kvartal 2023.

Igangsettingen pr. boligtype i første kvartal 2023 viser at eneboliger er 23 prosent under, småhus er 58 prosent under og leiligheter er 62 prosent under første kvartal 2022. Det er igangsatt 929 eneboliger, 449 småhus og 1 047 leiligheter i første kvartal 2023.

– Renteøkningene, de høye byggekostnadene og den økonomiske usikkerheten stopper nyboligmarkedet. Varslede renteløft tilsier raske tiltak nå for å unngå at boligkrisen biter seg fast og blir langvarig, sier Hiim.

Kraftig nedtur siste år

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 16.541 boenheter, som er 36 prosent under forrige tolvmånedersperiode. 

Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 20 614 boenheter, som er 19 prosent under forrige tolvmånedersperiode. 

Stup i mars

Salget av nye boliger i mars 2023 er 44 prosent under mars 2022, mens igangsetting av nye boliger i mars 2023 er 64 prosent under mars 2022.

Du finner flere detaljer i meldingen som er sendt ut

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo