Hawii Analyse: Antallet ferdigstilte boliger vil stupe de neste årene

Mens 2023 nærmest blir unntaksåret med mange ferdigstillelser i de fire største byene, vil antallet stupe i 2024 og spesielt i 2025, melder Hawii Analyse. (Presisert)
NEGATIV TREND: Antallet ferdigstillelser vil falle de neste årene. | Foto: Hawii Analyse
NEGATIV TREND: Antallet ferdigstillelser vil falle de neste årene. | Foto: Hawii Analyse

Det har vært et stort fall i antall salgsstarter og varelager i alle storbyer, viser en fersk oppdatering fra Hawii Analyse. Analysen bekrefter budskapet fra Boligprodusentenes Forening som ble sluppet tirsdag formiddag, som viste at det er solgt 4563 boenheter så langt år. Det er 43 prosent under samme periode i 2022. 

Det har vært 40 prosent færre salgsstarter siste år i forhold til året før. Stavanger trekker litt ned, mens Oslo, Bergen og Trondheim trekker markant ned. 

Det har vært nedgang i varelager både i Trondheim, Stavanger, Oslo og Bergen. 

«Antallet og hva som er for salg utgjør en stor begrensning for omsetningsvolum nå - og vil naturligvis ha dramatisk effekt på antallet ferdigstillelser et par år frem i tid med tilhørende tilbudsknapphet og sterkt prispress på bruktboliger», heter det i oppdateringen. 

Færre ferdigstillelser de neste årene

Antallet ferdigstillelser er høyt i 2023. Hawii opererer med et tall på 5879 i landets fire største byer, som er 21 prosent over 2022-tallet på 4839. Tallet i 2024 er 3250, mens 2025-tallet er så lavt som 1622. 

«Det er særlig i Oslo og Bergen hvor det vil bli et markant tilbudsunderskudd. Dette vil også naturligvis påvirke balansen i randsonene i enda større grad fremover», fremgår det av oppdateringen. 

Presisering

«Ferdigstillelse-tallene er ikke hva vi estimerer for 2024/2025. Det er hvor mange enheter som vil være ferdigstilt i 2024/2025 per i dag utfra de prosjektene som er i markedet nå, og når de har estimert overtagelse. Altså, bade 2024 og spesielt 2025 vil være høyere enn det denne grafen vil tilsi», presiserer selskapet overfor EiendomsWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo