SSB har ikke sett lavere tall for boligbygging på over 10 år

Vi må tilbake til perioden rett etter finanskrisen for å finne lavere tall for igangsettingstillatelser i Norge.
LABER NYBYGGING: Dette kan bli et sjeldnere syn fremover. | Foto: Øystein Byberg
LABER NYBYGGING: Dette kan bli et sjeldnere syn fremover. | Foto: Øystein Byberg

I løpet av første kvartal 2023 ble det gitt igangsettingstillatelse til 6065 nye boliger. Vi må tilbake til tredje kvartal 2011 for å finne et kvartal med færre igangsettingstillatelser til nye boliger, melder Statistisk sentralbyrå (SSB)

Antall igangsettingstillatelser til nye boliger falt med 24,7 prosent fra første kvartal 2022 til første kvartal 2023, viser nye tall fra byggearealstatistikken. Antall igangsettingstillatelser til nye boliger er fremdeles noe over bunnivået som fant sted i kvartalene i etterkant av finanskrisen, fra og med andre kvartal 2009 til tredje kvartal 2010.

«Selv om en bolig har fått igangsettingstillatelse betyr ikke det nødvendigvis at bygging blir gjennomført. Vanligvis krever store boligprosjekter at en viss andel boliger er solgt før byggingen starter. Stigende prisnivå kombinert med høye renter gjør boligprosjektene kostbare for både utbygger og kjøper. Usikkerheten har ført til skrinlegging og utsettelse av prosjekter, noe som reflekteres i igangsettingstallene», skriver SSB.

Dette inntrykket forsterkes av de lave igangsettingstallene for april.

Det har vært en nedadgående trend i antall igangsettingstillatelser til nye eneboliger med et foreløpig bunnpunkt i første kvartal 2023. Det er også et fall i antall igangsettingstillatelser til nye boliger i boligblokker. Det dreier seg om en nedgang på 39,7 prosent fra første kvartal 2022 til første kvartal 2023.

Det ble gitt igangsettingstillatelse til 1107 nye boliger i april, en nedgang på 40,1 prosent sammenlignet med april i fjor. Sist det ble registrert færre igangsettingstillatelser til nye boliger var i juni 2009. Justert for sesongvariasjoner var det en nedgang på 45,7 prosent sammenlignet med forrige måned.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også