Norsk Eiendom om tilvisningsavtaler: – Fantastisk verktøy

Tone Tellevik Dahl mener tilvisningsavtaler kan sikre gode og stabile boligløsninger. Direktør i Selvaag Utleiebolig sier at det er mye som skal klaffe for å få inngått slike avtaler.
SEMINAR: Norsk Eiendom inviterte sammen med Husbanken og Velferdsetaten i Oslo kommune til seminar om bruken av tilvisningsavtaler. | Foto: Norsk Eiendom
SEMINAR: Norsk Eiendom inviterte sammen med Husbanken og Velferdsetaten i Oslo kommune til seminar om bruken av tilvisningsavtaler. | Foto: Norsk Eiendom

– Alle kommuner har et ansvar for å regulere nok boliger, også for den boligsosiale dimensjonen. For å kunne gi innbyggerne gode og stabile boligløsninger er man helt avhengig av utleiemarkedet, og da er tilvisningsavtaler er et fantastisk verktøy, sa Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom, under et boligseminar forrige uke.

Hun la til at kommunene bør tenke på tilvisning når de regulerer boliger, men at utleieaktørene også må oppleve at det er etterspørsel fra kommunene og enkelt å forstå regelverket.

Bakgrunnen er at Oslo kommune opplever et sterkt press for å finne løsninger for dem som faller utenfor det ordinære boligmarkedet. I hovedstaden alene er nå bruttobehovet 2500 kommunale boliger, deriblant for mennesker med tilleggsutfordringer som rus og psykiatri.

Selvaag: – Mye skal klaffe

Ellen Solberg, direktør i Selvaag Utleiebolig, deltok også i diskusjonene. Hun mener årsakene til at tilvisningsavtaler sjeldent blir brukt er sammensatte.

– Vi ønsker å fremskaffe leieboliger med samme kvaliteter som eide boliger. Men mye skal klaffe for å få inngått en tilvisningsavtale for et slikt prosjekt. Husbanken må ha penger igjen innenfor sin ramme, så må det finnes et aktuelt prosjekt og så må man vinne konkurransen om den utlyste avtalen. Men jeg vil trekke frem Lørenskog som et godt eksempel. De har en rullerende prosjektramme, fortalte Solberg.

Stian Eide Myhre, leder for forretningsutvikling og bærekraft i Fredensborg Bolig, var også tilstede. Han deler oppfatningen om at tilvisningsavtaler er kompliserte. Under seminaret sa han at «begrepet ”vanskeligstilte” kan skremme bort utbygger- og utleiesiden, og at det er viktig å få frem at dette handler om høyst ulike grupper».

Uenige om risiko

I seminarets avsluttende diskusjonsbolk ble mange løsningsforslag diskutert. Flere av dem omhandler Husbankens mandat, låneramme, og fleksibiliteten for å gi tilsagn når et prosjekt faktisk er klart. Mens det var noe uenighet rundt hvor mye risiko utleieaktørene må ta, var alle enige om å øke kunnskapsnivået om tilvisningsavtaler i både eiendomsbransjen og kommunene.

I tillegg var det enighet om å fjerne unødvendige hindringer, forbedre dialogen mellom alle avtalepartene og utfordre egen praksis, samt å involvere reguleringsmyndighetene i det videre arbeidet.

Videre har Norsk Eiendom har påtatt seg å lage en 10-punktsliste som skal markedsføres aktivt i bransjen, mens Husbanken skal etablere et tilvisningsnettverk hvor også plan- og bygningsetaten er med. I tillegg skal det jobbes politisk for å bedre rammebetingelser for Husbanken.

– Får vi til alt dette er jeg sikker på at bransjen vil levere en hel favn full av tilvisningsprosjekter, sa Stig Bech, styreleder i Norsk Eiendom.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo