Høyres ordførerkandidat i Oslo mener maktskifte vil føre til økt boligbygging

Anne Lindboe retter hard kritikk mot det sittende byrådet og mot leilighetsnormen de vil opprettholde.
KRITISK: Anne Lindboe, Høyres ordførerkandidat i Oslo, er kritisk til leilighetsnormen byrådet vil opprettholde. Hun og Høyre ønsker å fjerne den for å sette fart på boligbyggingen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRITISK: Anne Lindboe, Høyres ordførerkandidat i Oslo, er kritisk til leilighetsnormen byrådet vil opprettholde. Hun og Høyre ønsker å fjerne den for å sette fart på boligbyggingen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Anne Lindboe, sier at partiet ønsker å fjerne leilighetsnormen for å sette fart på boligbyggingen. Hun retter også hard kritikk mot det sittende byrådets boligpolitikk. Det kommer frem i et intervju med NRK i Politisk kvarter mandag.

– Det er synd at byrådet ønsker å opprettholde leilighetsnormen, fordi det ekskluderer veldig mange fra boligmarkedet. Konsekvensene er at du skviser vanlige folk som sykepleiere, lærere og barnehagelærere ut av byen. Vi trenger flere små leiligheter som folk har råd til, sier Lindboe til NRK.

– Folk som jeg har snakket med forteller at de mye heller vil eie sin egen leilighet enn å leie en som er litt større. Når vi nå vet at prisene på de små leilighetene i Oslo nesten har doblet seg, til nær fire millioner, så er det klart at det skyldes at det er alt for få av dem.

Det sittende byrådet med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne vil derimot opprettholde leilighetsnormen. Rina Mariann Hansen, ordførerkandidat for Ap, avviser blankt kritikken fra Lindboe, og mener normen er positiv for byen.

– Jeg har levd hele livet i indre by i Oslo og selv sett den klare effekten av normen. Den har medført at flere kan bo hele livet i det samme området og ikke må flytte når de får barn, fordi leilighetene er store nok til å romme familier. Det mener jeg er et gode for lokalmiljøene, sier Hansen.

Den såkalte leilighetsnormen gjelder i dag for de indre bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen, og forbyr blant annet å bygge leiligheter på mindre enn 35 kvadratmeter. I tillegg legger den føringer for fordelingen av små og store leiligheter. Maks 35 prosent av leilighetene skal ha et bruttoareal på 35 til 50 kvadratmeter, og minst 40 prosent av leilighetene må være over 80 kvadratmeter.

Arbeiderpartiet hadde nylig en stor diskusjon om leilighetsnormen, men konkluderte med at de vil videreføre den. Det har skapt reaksjoner fra de borgerlige partiene i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo