Clemenskvartalet i Bjørvika: – Et annerledes prosjekt

Oslo S Utvikling, som blant annet står bak hele Barcode, ferdigstiller nå et nytt og annerledes prosjekt i Bjørvika. Sosial bærekraft står sentralt.
ANNERLEDES: Clemenskvartalet i Bjørvika skiller seg ut ved å legge til rette for en mer sosial måte å bo på. Kvartalet ligger rett til høyre for midten av bildet, og har flere ulike fasader. | Foto: Oslo S Utvikling
ANNERLEDES: Clemenskvartalet i Bjørvika skiller seg ut ved å legge til rette for en mer sosial måte å bo på. Kvartalet ligger rett til høyre for midten av bildet, og har flere ulike fasader. | Foto: Oslo S Utvikling

– Vi vil skape Norges mest attraktive nabolag, sier Ane Berbu Kleppe, prosjektleder for boligkunder i Oslo S Utvikling (OSU) til Avisa Oslo.

OSU står bak både kontorer, bygulv og boliger i Bjørvika, og har blant annet bygd hele Barcode og Vannkunsten. 

I motsetning til andre prosjekter i Bjørvika, er Clemenskvartalet, som navnet antyder, formet som et klassisk kvartal.

– Det er litt annerledes enn de andre prosjektene i Bjørvika. Et gårdsrom blir et naturlig samlingspunkt, sier Kleppe om prosjektet med stort fokus på sosial trivsel.

I tillegg til gårdsrommet har kvartalet totalt fire takterasser og to gjesteleiligheter beboerne kan låne. De har også et hobbyrom med sykkelmekkestativ, smørestativ, og snart også verktøy. I tillegg har de bil- og kajakkdeling. Så langt har både hyblene og kajakene blitt flittig brukt, forteller Kleppe.

Sosial bærekraft

EiendomsWatch har tidligere skrevet om hvordan enkelte mener at sosial bærekraft ikke har vært høyt nok prioritert i norsk boligutbygging.

Stig L. Bech, partner i Wiersholm og styreleder i Norsk Eiendom har blant annet uttalt seg om hvordan han ønsker mer fokus på S-en i ESG-begrepet (Environmental, Social and Governance), på norsk oversatt til miljø-, sosial- og forretningsetiske forhold. 

– Der det imidlertid trengs enda mer jobbing, det er på de rene sosiale områdene, på bærekraft i sosial forstand, og mot det fysiske og den mentale helsen, sa Bech til EiendomsWatch i januar.

Oslo S Utvikling forsøker tilsynelatende å komme ønsket om økt fokus på sosial bærekraft i møte med det nye Clemenskvartalet.

Ønske om fornøyde beboere

Gjennom appen Heime kan beboerne se hva som er ledig og bestille, i tillegg til å melde seg på aktiviteter som vinsmaking og utekino.

Daglig leder i Heime, Vetle Bringsjord, mener nordmenn trenger hjelp til å snakke sammen.

– De fleste ønsker å være sosiale på en eller annen måte, men det er ikke alltid man ønsker å være først og ta initiativet. Derfor har også mange fellesarealer, takterrasser og felles selskapslokaler i mange prosjekter blitt lite brukt, sier han til ao.

– Det har de siste årene blitt mye viktigere for boligutviklere å lage prosjekter som fungere godt også etter at salget er gjort. De tar mye mer ansvar for at det er godt å bo der, ikke bare at leilighetene er fine.

I tillegg til Clemenskvartalet, bygger også OSU Mariakvartalet og Vannkunsten Syd, begge i Bjørvika-området.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo