Boligpolitikk sentralt i valgkampen i Oslo: SV og Høyre i strupen på hverandre

SV og Høyre ser krisen i bolig- og utleiemarkedet veldig forskjellig, og har helt ulike løsningsforslag. Henning Lauridsen i Eiendom Norge kaller SVs standpunkt bastant.
BOLIGPOLITIKK I VALGKAMP: SV og Høyre er uenige i både problembeskrivelse og løsningsforslag. Sunniva Holmås Eidsvoll er SVs toppkandidat i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BOLIGPOLITIKK I VALGKAMP: SV og Høyre er uenige i både problembeskrivelse og løsningsforslag. Sunniva Holmås Eidsvoll er SVs toppkandidat i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Én måned før lokalvalget står byrådet og de borgerlige partiene på hver sin side av hvilke tiltak som kreves for å redde bolig- og utleiemarkedet i hovedstaden, skriver Nettavisen.

SVs toppkandidat i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll, mener at Høyre har en blind tro på at markedet skal fikse problemet. Hun og SV ønsker at det offentlige tar en større rolle for å holde boligbyggingen i gang.

SV ønsker blant annet å:

  • Bruke selskapet Oslobolig. Selskapet kjøper nye boliger, for så å selge de videre til innbyggere som ikke kan kjøpe via det ordinære markedet. Det vil sikre at flere utbyggere tør å realiserer prosjekter, mener SV.
  • Gi startlån og etableringstilskudd til vanskeligstilte.
  • Flere studentboliger og kommunale boliger.

Uenige om leilighetsnormen

Høyre har tidligere sagt at leilighetsnormen er ekskluderende, noe de begrunner med at den gjør det vanskeligere å komme inn på boligmarkedet fordi det blir færre leiligheter som egner seg for førstegangskjøpere.

Eidsvoll mener derimot at mindre boliger ikke vil gjøre at flere kommer seg inn på markedet. Hun peker på at de minste leilighetene har høyest kvadratmeterpris, og at mange små leiligheter kan gi dårligere bomiljøer.

– Høyre vil ikke bare at de minste skal være mindre. De vil at det skal være enda flere av dem, sier hun til Nettavisen.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, kaller i et innlegg på LinkedIn SV bastante når de mener at «nedgangen i utleieboliger ikke er blant årsakene til prisgaloppen», og stusser over at SV mener at «å tillate bygging av flere boliger under 50 kvadratmeter ”ikke vil gjøre noe med prisene” i Oslo».

I innlegget indikerer Lauridsen at det finnes forskningsmiljøer som er uenige med SVs løsninger, og stiller spørsmål ved om ikke økt skatt på utleie kanskje kan ramme leietakerne. Han anbefaler SV og andre å undersøke dette før «man inntar bastante standpunkt om hva som skal til for å nå målet».

Se LinkedIn-innlegget her:

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo