Obos med bedre resultat enn ventet, men boligsalget markant ned – har gjennomført betydelig nedbemanning

«Grunnet det sviktende boligmarkedet har dessverre mange dyktige medarbeidere måtte forlate oss som en del av den nødvendige tilpasningen av aktivitetsnivå», skriver konsernsjef Daniel Siraj.
NEDBEMANNING: Konsernsjef i Obos, Daniel Siraj. | Foto: Obos
NEDBEMANNING: Konsernsjef i Obos, Daniel Siraj. | Foto: Obos

Obos fikk et resultat før skatt i andre kvartal 2023 på 1218 millioner kroner, opp fra 542 millioner kroner i andre kvartal i fjor. Resultat for første halvår endte på 1597 millioner kroner, opp fra 1216 millioner kroner i første halvår 2022. Det fremgår av delårsrapporten.

Virksomhetsområder

Ifølge rapporten har virksomhetsområdene Forvaltning og rådgivning og Næringseiendom hatt en stabil underliggende drift, mens Obos-banken har bidratt med økt resultat grunnet økte rentemarginer. 

Virksomhetsområdet Boligutvikling har merket nedgang i etterspørsel etter nye boliger, økte byggekostnader og økte renter, noe som ga direkte utslag i den økonomiske verdiskapingen i underliggende drift, og mulighet for å igangsette nye lønnsomme prosjekter.

Boligsalget per andre kvartal 2023 var markant ned sammenlignet med fjoråret med et salg på 875 (2092) boliger brutto. Dette har påvirket igangsettelsen av nye prosjekter, og per andre kvartal 2023 var det igangsatt 832 (2234) boliger brutto.

Nedbemanning

Obos har det siste halvåret gjennomført en betydelig nedbemanning, spesielt i den svenske virksomheten, for å tilpasse seg markedet og sikre langsiktig verdiskaping. 

Konsernsjef i Obos, Daniel Siraj, kommenterer det slik:

«Grunnet det sviktende boligmarkedet har dessverre mange dyktige medarbeidere måtte forlate oss som en del av den nødvendige tilpasningen av aktivitetsnivå».

Prosjekter

Obos har sammen med Skanska inngått et samarbeid om to boligprosjekter, på henholdsvis Nansenløkka (Fornebu) og Økern Park. Obos skriver at dette vil resultere i 300 flere Obos-boliger, og at det har gitt en positiv resultateffekt på 863 millioner kroner i andre kvartal. 

Videre fremgår det at byggingen av Construction City, som blant annet skal romme deres eget nye hovedkontor på Ulven i Oslo, går i henhold til fremdriftsplan, og er nesten 50 prosent ferdigstilt.

Det ble i dette kvartalet også besluttet å starte bygging av en ny fabrikk i Vrigstad i Sverige, noe Obos mener kan gi dem et konkurransefortrinn innen industriell trehusproduksjon.

Obos Eiendom har i juli 2023 også solgt en tomt på Økern hvor det skal bygges nytt datasenter. Salget vil gi en positiv regnskapseffekt i andre halvår beroende på at vilkår i avtalen oppfylles.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo