Sykepleierindeksen: – Det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2023

I Oslo og omegn blir drømmen om egen bolig mindre og mindre oppnåelig, skriver Eiendom Norge.
VANSKELIGERE OG VANSKELIGERE: I alle byer i Norge synker andelen boliger en sykepleier kan kjøpe. I Arendal: Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen. | Foto: Johannes Enli Kalleberg / EiendomsWatch
VANSKELIGERE OG VANSKELIGERE: I alle byer i Norge synker andelen boliger en sykepleier kan kjøpe. I Arendal: Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen. | Foto: Johannes Enli Kalleberg / EiendomsWatch

Det siste tiåret viser sykepleierindeksen en dramatisk utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere. I første halvår 2023 viser indeksen at en gjennomsnittlig sykepleier kan kjøpe 28,1 prosent av alle boligene i Norge. Det kommer frem i en pressemelding fra Eiendom Norge under Boligdagen på Arendalsuka.

– I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013 til 1 av 100 boliger i 2023. I Bergen, Trondheim og Stavanger er en av fire boliger tilgjengelig for sykepleiere, sier analyse- og modellsjef Anders Francke Lund i Eiendomsverdi AS.

Andelen tilgjengelige boliger synker i alle byer

Han legger til at boligprisene har vokst raskere enn boligbudsjettet.

– Det er blitt enda vanskeligere for vanlige lønnsmottakere i Norge å bli boligeiere i 2023. I alle byer i Norge synker andelen boliger en sykepleier kan kjøpe, sier Lund.

– For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 780.000 kroner. I Arendal holder det med 465.000 kroner, sier han.

Gjennomsnittslønnen til sykepleiere i første halvår var 643.800 kroner inkludert overtid og uregelmessige tillegg.

Redusert stresstest

I desember ble det offentliggjort at stresstesten i utlånsforskriften reduseres fra 5 prosentpoeng til 3 prosentpoeng fra nyttår 2023.

– Reduksjonen i stresstest har betydd en kjøpekraftforbedring i boligmarkedet for de med inntekter under 600.000, men det sterke boligprisutviklingen i første halvår har korrigert forbedringen, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

– Til tross for dette mener vi den reduserte stresstesten var et lurt grep, fordi alternativet hadde vært verre – et betydelig fall i boligprisene, sier han.

EiendomsWatch er til stede i Arendal og kommer med flere artikler fra Arendalsuka.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo