Geving: – Leilighetsnormen i sin rigide form er en propp i systemet

Leilighetsnormen i Oslo tjener ikke sitt formål, samtidig som den har utilsiktede effekter, viser analyse. NEF-sjef Carl O. Geving kaller normen en flaskehals for en god boligutvikling i Oslo.
GÅR UT MOT LEILIGHETSNORMEN I OSLO: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. | Foto: NEF / Joakim Karlsen
GÅR UT MOT LEILIGHETSNORMEN I OSLO: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. | Foto: NEF / Joakim Karlsen

Unge som vil ha en framtid i Oslos boligmarked, bør kjenne sin besøkelsestid nå, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

– Stemmer man på et parti som har en troverdig plan for å løse Oslos boligkrise og regulere nok boliger som unge har råd til, vil man øke sin sjanse til å komme inn i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Han mener det første skrittet for å løse Oslos boligkrise må være å «trekke ut proppen i systemet». 

– Leilighetsnormen er en av de største flaskehalsene for en god boligutvikling i Oslo. Det er ikke nødvendig å fjerne leilighetsnormen, men det er nødvendig å revidere den slik at det blir mulig å regulere og bygge boliger av en størrelse og pris som møter behovet til unge som sliter med å finne en løsning i dagens boligmarked, sier Geving.

NEF, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse, som har gjennomført en analyse av leilighetsnormen, har aldri registrert færre førstegangskjøpere i Oslo enn i første halvår 2023, og utsiktene for førstegangskjøpere er ifølge meldingen dårligere enn på lenge. 

«Faktum er at en økende andel unge, både singel- og parhusholdninger, faller utenfor fordi tilgangen på rimelige førstegangsboliger er lavere enn noen gang», heter det.

Hovedårsaken til boligkrisen i Oslo er ifølge NEF at det reguleres og bygges for få boliger til en størrelse og pris unge kan ha råd til, og kommunens leilighetsnorm er proppen i systemet som kommunepolitikerne har fullstendig kontroll over. 

Løser ikke boligkrisen

«Alternative kjøpsmodeller og tredje boligsektor hvor noen få hjelpes fram i køen av boligsøkende, løser ikke Oslos boligkrise. Den kan bare løses ved at utbyggingstakten økes kraftig og sikrer en fordeling av boligstørrelser som tar hensyn til at førstegangsetablerere har lavere kjøpekraft», heter det.

NEF, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse har også gjort en analyse av leilighetsnormens virkning målt mot formålet. Hovedformålet med normen var å sikre flere større leiligheter egnet for barnefamilier, og med det øke andelen småbarnsfamilier i indre by. 

«Resultatet har imidlertid blitt at unge med moderat økonomi er presset ut til fordel for en sterk økning i andelen kjøpesterke par uten hjemmeboende barn. Andelen småbarnsfamilier er uendret», heter det.

Mener normen forsterker boligmangelen

– Leilighetsnormen bidrar til å forsterke boligmangelen og prisveksten i Oslo, fordi det har blitt bygget færre boliger på grunn av normens størrelseskrav. Tilgangen på mindre boliger med lav enhetspris er sterkt redusert. Leilighetsnormen i sin rigide form er en propp i systemet som gjør at Oslo er i ferd med å bli utilgjengelig for folk med normalt arbeid og alminnelig inntekt, sier Geving. 

Analysen viser at leilighetsnormen ikke tjener sitt formål, samtidig som den har utilsiktede effekter.

Du finner hele analysen her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo