Tilsyn utvider granskning av pensjonsinvestering i Heimstaden Bostad

Det svenske finanstilsynet utvider pågående undersøkelse av pensjonsselskapet Alecta på grunn av dets investeringer i Heimstaden Bostad. Selskapet uttrykker «full respekt» for dette.
GRANSKER: Sveriges svar på Finanstilsynet grandker den nest største aksjonæren i Heimstaden Bostad. | Foto: Finansinspektionen / PR
GRANSKER: Sveriges svar på Finanstilsynet grandker den nest største aksjonæren i Heimstaden Bostad. | Foto: Finansinspektionen / PR
Frederik Strøm Kristensen, EjendomsWatch (Oversatt av Øystein Byberg, EiendomsWatch)

Finansinspektionen i Sverige starter en grundig undersøkelse av pensjonsselskapet Alectas investeringer i Heimstaden Bostad, opplyser tilsynet.

Undersøkelsen er basert på spørsmål som det svenske finanstilsynet tidligere har stilt til Alecta, som administrerer pensjoner for nesten 2,5 millioner mennesker og over 35.000 selskaper i Sverige.

«Blant annet omfatter dette å granske om selskapet følger bestemmelser om forsiktighet, styring og risikohåndtering, skriver Finansinspektionen i kunngjøringen og forklarer at tilsynet, etter å ha stilt en rekke spørsmål til Alecta, nå går «videre med granskingen og velger å starte en undersøkelse».

«Det er avgjørende for forbrukerbeskyttelsen at selskapene følger reglene. I bunn og grunn handler det om å sikre og beskytte svenske pensjonsspareres penger, uttaler Ellinor Samuelsson, avdelingsleder hos Finansinspektionen, i kunngjøringen.

Svenske Dagens Industri har tidligere beskrevet hvordan en hemmelig aksjonæravtale sikrer hovedaksjonær Ivar Tollefsen stemmemajoritet så lenge hans eierandel er over 10 prosent.

Alecta eier 38 prosent av aksjene i Heimstaden Bostad, og ved årsskiftet vurderte selskapet sin aksjebeholdning i Heimstaden Bostad til totalt 50 milliarder svenske kroner. Verdien har måttet nedskrives siden våren.

Alecta ønsker ikke å opplyse overfor Dagens Industri når investeringene ble gjort eller hvor store de var, men kommunikasjonssjef Jacob Lapidus skriver til mediet: 

«Vi har full respekt for at de starter denne undersøkelsen som en del av myndighetens oppgave, og Alecta vil naturligvis samarbeide fullt ut».

Finansinspektionen har også en pågående undersøkelse av Alectas risikostyring i forhold til tidligere investeringer i Heimstaden Bostad, som på få år har vokst seg til å være Europas nest største utleier og den største i Sverige og Danmark. Samtidig har selskapet tatt opp flere obligasjonslån, noe som skaper bekymring, da noen obligasjoner nå er priset til mindre enn halvparten av deres nominelle verdi.

De økonomiske utfordringene betyr blant annet at Heimstaden Bostad mangler kapital og må selge flere av selskapets eiendommer for å nedbetale gjelden.

(Artikkelen ble først publisert hos vår danske søsteravis EjendomsWatch)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også