Kun 35 prosent av Oslo-folk positive til flere høyhus i hovedstaden

Oslo kommune vedtok nylig en ny høyhusstrategi, men en spørreundersøkelse viser at hovedstadsborgere flest ikke ikke er positive til flere høyhus. Et flertall er derimot negative til leilighetsnormen.
Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud, mener behovet er størst for å bygge slik at førstegangskjøperne får kommet inn i markedet. | Foto: Aktiv Eiendomsmegling
Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud, mener behovet er størst for å bygge slik at førstegangskjøperne får kommet inn i markedet. | Foto: Aktiv Eiendomsmegling

Undersøkelsen Oslopulsen gjennomført av YouGov for Aktiv Eiendomsmegling viser at hovedstadens befolkning er delt i spørsmålet om det bør bygges høyere enn i dag.

35 prosent av respondentene svarte at de er helt eller litt enige i at å bygge høyere er en god ide. 33 prosent svarte helt eller litt uenig. 33 prosent svarte vet ikke eller verken eller. 

– Høyhusspørsmålet er omstridt av flere grunner. Mange osloborgere er opptatt av at nybygg skal passe inn i det eksisterende bybildet. I områder hvor den omkringliggende bebyggelsen er lav, vil slike bygg være svært synlige. De påvirker også solforhold, sier administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud, i en pressemelding.

Leilighetsnormen

På spørsmål om det bør bygges flere små leiligheter, svarer en majoritet på 51 prosent av respondentene helt eller litt enig. Spørsmålet indikerer at de fleste ikke er så begeistret for leilighetsnormen og begrensningene den legger.

Kun 19 prosent er helt eller litt uenige, mens 30 prosent svarte vet ikke eller verken eller.

– Normen har utspilt sin rolle. Den er med på å drive bolig- og leiepriser oppover. Tidene har forandret seg og det har også behovene i boligmarkedet. Skal førstegangsetablerere eller mennesker i lavtlønnsyrker ha mulighet til å komme seg inn i boligmarkedet i Oslo, må det bygges flere boliger de har råd til. Det betyr flere små leiligheter, sier Onsrud.

Markagrensa

På undersøkelsens siste spørsmål, om markagrensa bør flyttes for å kunne bygge flere boliger, er 34 prosent positive, og 40 prosent negative. De resterende respondentene svarte vet ikke eller verken eller.

– Marka er hellig for Oslofolk. Vi kan bygge mye nye boliger i Oslo uten å måtte ta av marka, enten gjennom å bygge høyere og flere små leiligheter. Behovet er størst for å bygge slik at førstegangskjøperne får kommet inn i markedet, sier Onsrud. 

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i periode 21/04-03/05. Totalt ble 510 personer i alderen 18+ år intervjuet i en spørreundersøkelse på nett.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo