Hav Eiendom vil samle fergene på Vippetangen – kan gi 1400 nye boliger i sjøkanten

Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, mener Hjortnes’ beliggenhet ved sjøen har enormt potensial for by- og boligutvikling. Utenlandsfergene bør samlet på Vippetangen, er budskapet.
GÅR FOR SAMLING PÅ VIPPETANGEN: Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom | Foto: NIC
GÅR FOR SAMLING PÅ VIPPETANGEN: Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom | Foto: NIC

«Samles utenlandsfergene på Vippetangen, kan hele Hjortnes og Filipstad-området fristilles til grønn, fremtidsrettet byutvikling. Det kan gi inntil 1400 sentrumsnære boliger», skriver Hav Eiendom.

Den samfunnsøkonomiske verdien av et slik boligområde estimeres ifølge selskapet til cirka 6 milliarder kroner. 

– Hjortnes’ beliggenhet ved sjøen har enormt potensial for by- og boligutvikling. Ved å flytte nåværende fergeterminal, vil området kunne erstattes med havnepromenade, grøntarealer og boliger som kan huse flere tusen av Oslo-borgere, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

To nye utredninger viser at samlokalisering av Kielfergen og Danskebåten på Vippetangen, gir en økt samfunnsøkonomisk verdi på 1,3 milliarder – og gir best klimaregnskap for Oslo, fremgår det av meldingen.

– Fjordbyen vinner på at fergene samles på Vippetangen, sier plan- og utbyggingsdirektør i Oslo Havn, Espen Dag Rydland, i en separat pressemelding.

Color Line er imidlertid kritiske til en flytting fra Hjortnes, og har gått ut mot tidligere utspill fra Hav Eiendom:

Fergene til Vippetangen

Rapportene er laget av Samfunnsøkonomisk analyse og Asplan Viak, og er bestilt av Oslo Havn.

– Fjordbyen vinner på at fergene samles på Vippetangen, sier plan- og utbyggingsdirektør i Oslo Havn, Espen Dag Rydland.

Neste skritt for «Fjordbyen» i Oslo er å samle både Color Line og DFDS på Vippetangen i Oslo, mener Hav Eiendom.

Dermed vil reisende til eller fra Danmark og Tyskland, ha gangavstand til alle attraksjonene i Bjørvika, Kvadraturen og Oslo sentrum. Den korte avstanden til Oslo S, knytter utenlandsfergene til byen.

En samlokalisering på Vippetangen vil innebære at Color Line flyttes fra Hjortnes. Dermed frigjøres en større del av Filipstad-området, vest for Aker Brygge, til bolig- og byutvikling.

Et annet alternativ for samlokalisering av utenlandsfergene, er Kongshavn sørøst i Oslo. Dette alternativet kommer klart dårligst ut i de to rapportene. 

Kan gi 1400 boliger

Siden år 2000 har innbyggertallet i Oslo økt med mer enn 200.000. Det er like mange mennesker som det bor i Trondheim. 

Det tungtveiende argumentet for å legge fergeterminalen til Vippetangen, er at man på Hjortnes og Filipstad kan bygge boliger. Det kan man ikke på Vippetangen, som er strengt regulert av hensyn til blant annet sikkerhetssonen til Forsvaret. 

– Å flytte fergeterminalen fra Filipstad vil ikke bare bane vei for nye boliger, det vil også muliggjøre en sammenhengende havnepromenade fra Skøyen i Vest til Grønlikaia i Øst. En åpen og tilgjengelig sjøfront vil ikke bare være et gode for «naboene» på Frogner og Skillebekk, men til glede for hele byens befolkning, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

Beslutningen om plassering av ny fergeterminal vil til slutt bli avgjort av bystyret i Oslo. Det avgåtte byrådet i Oslo har tidligere gått inn for samling på Vippetangen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo