Boligutviklerne om sin «perfekte storm»: – Vi forhandler noen ekstra runder i alle ledd

Ann Kristin Aure i Union, Line Fielding i Bakke leiligheter, Line Lian Mjell i Selvaag Bolig og Martine Røisland i Røisland & co peker på utfordringene i nyboligmarkedet nå.
STORT OPPMØTE: Rundt 90 kvinner møtte på KINE-nettverkets julelunsj. | Foto: Union / KINE
STORT OPPMØTE: Rundt 90 kvinner møtte på KINE-nettverkets julelunsj. | Foto: Union / KINE

– Vi ser en økende grad av engasjement og interesse for nettverkssamlingene til KINE, sier Kine Morud Aarum, styreleder og co-grunder for KINE-nettverket. 

Tirsdag samlet KINE-nettverket og Union nærmere 90 kvinner til julelunsj, opplyser Union i en pressemelding. Temaet for lunsjen var utfordringene boligutviklerne står i om dagen, samt refleksjoner over året som har gått og hvordan markedet ser ut for 2024.

– Jeg tror også at markedssituasjonen har en stor påvirkning på oppslutningen. Vi ser frem til et nytt år med mye spennende på agendaen, sier Aarum. 

Nyboligmarkedet i fokus

Under lunsjen ble det også faglig påfyll, der hovedtema var utviklingen innenfor nyboligmarkedet, opplyser Union.

– Entreprisekostnaden har flatet ut på et historisk høyt nivå, men vi ser nå klare tegn til at utviklingen er i ferd med å snu. De fleste råvarepriser har kommet mye ned, mens svakere krone og høy lønnsvekst trekker i motsatt retning, sier senioranalytiker Ann Kristin Aure i Union.

Hun ledet en samtale med Line Fielding (utviklingssjef i Bakke leiligheter), Line Lian Mjell (konserndirektør marked i Selvaag Bolig) og Martine Røisland (daglig leder i Røisland & co).

Kostnadsfokus

I tillegg til historisk høye entreprisekostnader, sliter boligutviklerne med svakt nyboligsalg, lang behandlingstid hos bankene og lånefinansieringskostnader som har tredoblet seg i løpet av de siste par årene. 

«Det er med andre ord «en perfekt storm». Utfordringene har gjort utviklerne mer bevisste på å holde kostnadene så lave som mulig», skriver Union.

– Vi forhandler noen ekstra runder i alle ledd, sier Line Lian Mjell i Selvaag Bolig. 

Hun får støtte fra Line Fielding i Bakke Leiligheter. 

– I tillegg bremser vi flere av utviklingsprosessene og gjør så mye som mulig internt, legger hun til. 

Men noe selger bra

Til tross for at nyboligmarkedet har svært krevende i år, har alle i panelet opplevd prosjekter der det har vært stor suksess med salgstallene i løpet av året. Selv med en snittpris over 150.000 kroner per kvadratmeter, har Mariakvartalet i Bjørvika stått for mesteparten av nyboligsalget i Oslo i løpet av høsten. 

– Bjørvika er et eget marked. Mariakvartalet er siste mulighet for denne type leiligheter i Bjørvika og ferdigstilles ikke før 2026/2027. Vi hadde mange interessenter på liste som vi har jobbet med over lang tid. Før vi anbefalte utvikler å gå i markedet tok vi nærmere 700 telefoner til interessentene i august, sier Martine Røisland i Røisland & Co.

Hun får støtte fra Fielding. 

– Selv om vi har hatt gode salg i år, opplever vi at når vi kommer et stykke utenfor Oslo, kan det være krevende å få solgt boliger til 2,5 millioner kroner, sier Line Fielding. 

– Skulle hatt flere prosjekter i Oslo

Selvaag Bolig har i dag kun ett boligprosjekt ute for salg i Oslo, men hovedproblemet er ikke markedssituasjonen.

– Vi skulle gjerne hatt flere prosjekter for salg i Oslo nå. Hovedproblemet er at reguleringsprosessene tar for lang tid i Oslo kommune, sier Line Lian Mjell. 

Tror 2024 blir tøft

Panelet er enige om at 2024 også vil bli tøft. Mange kjøpere sitter på gjerdet, mens lånefinansieringsbevisene krymper. Samtidig håper og tror paneldeltakerne at markedet vil bedre seg utover året, men at det selvsagt beror på renten. 

På entreprisesiden ser det imidlertid bedre ut allerede. 

– Bare i løpet av de siste par månedene har vi opplevd betydelig større interesse fra entreprenørene i konkurranser, sier Line Fielding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo