Eiendom Norge: Historisk stor vekst i leieprisene i 2023

Leieprisene falt i fjerde kvartal i fjor, men for året som helhet ble det historisk sterk vekst. I disse områdene har de steget mest.
PRESENTERER LEIEPRISTALL: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch
PRESENTERER LEIEPRISTALL: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Leieprisene i de fire store byene sank med 1 prosent i fjerde kvartal 2023, viser tall fra Eiendom Norge.

– Leieprisene falt som normalt i årets siste kvartal. Gjennom året steg leieprisene i de store byene med 7,7 prosent, noe som er mer enn rekordåret 2022. Vi legger nå bak oss to år med historisk stor vekst i leieprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

- I 2022 og 2023 har leieprisene i Norge steget med hele 15,2 prosent. Det er nesten like mye som leieprisene steg fra 2013 til 2021, da de vokste med 15,8 prosent, sier han.

Sandnes og Stavanger i front

Sterkest utvikling i fjerde kvartal hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang 0,8 prosent.

I Bergen var leieprisene uendret, mens de i Oslo sank med 0,7 prosent. I Trondheim sank de med 5,8 prosent i årets siste kvartal.

- Det var store forskjeller i leieprisutviklingen i 2023. Stavanger og Sandnes og Oslo skilte seg ut med en spesielt sterk vekst i leieprisene. I oljehovedstaden vokste leieprisene med 9,3 prosent gjennom året, mens de vokste med 9,2 prosent i hovedstaden. Bergen fikk en moderat utvikling med 3,3 prosent, mens Trondheim endte med en negativ utvikling på minus 2,7 prosent, forteller Lauridsen.

– Bedre balanse i markedet

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av fjerde kvartal 2023 var 3439.

Av disse er 1925 i Oslo, 543 i Bergen, 622 i Trondheim og 349 i Stavanger/Sandnes.

– Antall boliger til leie ved inngangen til 2024 er nesten nøyaktig det samme som ved inngangen til 2020. Dette kan tyde på at det noe bedre balanse i leiemarkedet enn hva vi har sett under pandemien og ut av pandemien, sier Lauridsen.

- Til tross for dette er vi bekymret for forholdene i leiemarkedet fremover. Det er forsvunnet mange sekundærboliger fra markedet og flere større utleiere har varslet de planlegger å selge større porteføljer av utleieboliger på grunn av manglende lønnsomhet i dyrtiden, sier han.

Etterlyser bedre rammebetingelser

I 2024 skal regjeringen sende Stortinget en melding om boligpolitikk og Husleielovutvalget skal levere en utredning av husleieloven.

– Det norske utleiemarkedet er basert på småskala utleie, og rammebetingelser som stimulerer utleie som virksomhet er avgjørende for et bredt utleietilbud. Dessverre har regjeringen kraftige økning i formueskatten og skatteskjerpelse for sekundærboliger bidratt til motsatte, nemlig å redusere tilbudet av utleieboliger i Norge, sier han.

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn og profesjonelle utleieaktører. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo