Omsetningen av dyre hytter langt høyere enn før pandemien: – Oppsiktsvekkende, sier Eiendom Norge

Fersk statistikk for fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter i 2023 fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no er klar.
DYREST SELGER BEST: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen kan fortelle at fritidsboligmarkedet generelt har roet seg etter hytteboomen under pandemien, med unntak av de dyreste hyttene i en prisklasse over 10 millioner kroner. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DYREST SELGER BEST: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen kan fortelle at fritidsboligmarkedet generelt har roet seg etter hytteboomen under pandemien, med unntak av de dyreste hyttene i en prisklasse over 10 millioner kroner. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Fritidsboligmarkedet har roet seg etter hytteboomen under pandemien. I lys av dyrtiden og de mange renteøkningene er utviklingen i hyttemarkedet påfallende stabil, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Gjennomsnittsprisen for fritidsboliger i Norge sank med 1,2 prosent i 2023. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.934.029 kroner.

I 2023 ble det solgt 5664 hytter i Norge – en nedgang på 5,2 prosent fra 2022.

Overraskende

Det har de siste de ti årene vært en sterk vekst i hyttemarkedet som ble toppet med det store oppsvinget under pandemien.

– I 2023 har omsetningsvolumet falt til litt tilbake fra 2022, og vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarende volum, sier Lauridsen.

– I lys av at styringsrenten de siste to årene er økt fra 0,5 til 4,5 prosent, samtidig som leve- og bokostnadene har økt over bred front, er utviklingen overraskende, sier han.

  • Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3.095.817, en nedgang 0,8 prosent fra 2022.
  • Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3.443.247, en nedgang på 4,1 prosent fra 2022.
  • Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1.691.849, en nedgang på 1,4 prosent fra 2022.

– Gjennomsnittprisene faller ikke overraskende noe tilbake, og i snitt ble hyttene i 2023 solgt 3,6 prosent under prisantydning, sier Lauridsen.

Leiligheter på Beitostølen | Foto: Terje Pedersen / NTB
Leiligheter på Beitostølen | Foto: Terje Pedersen / NTB

Oppdrift for dyre hytter

Under pandemien skjedde det et skift i antall omsetninger av hytter over 5 millioner. Dette segmentet har mer enn doblet seg i omfang etter pandemien.

– Også i 2023 er det også solgt mange dyre hytter. Det som er oppsiktsvekkende er at det dyre segmentet holder stand totalt sett, og det er til og med solgt flere hytter over 10 millioner enn i 2022. Omsetningen av dyre hytter er langt høyere enn før pandemien. Dette segmentet synes frikoblet fra renteøkninger og dyrtid, sier Eiendom Norge-sjefen.

Trysil, Ringsaker og Vinje

I 2023 ble det omsatt 5664 hytter i bruktmarkedet. 2817 var fjellhytter, 1777 var sjøhytter og 1070 var innlandshytter.

Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

– Det er stort sett de samme hyttekommuner som bytter på å ha flest omsetninger, noe som ikke er overraskende da disse hyttekommune også har flest hytter totalt sett, sier Lauridsen.

Kystkommunene Moss, Tvedestrand og Grimstad var kommunene med de høyeste fritidsboligprisene.

Dyrest av fjellkommunene var Øyer (Hafjell), Hemsedal og Hol (Geilo).

73 dager

I gjennomsnitt tok det 73 dager å selge en fritidsbolig, mens den typiske formidlingstiden var på 31 dager.

– Salgstiden falt mye under pandemien. Nå har også denne kommet opp nivået vi var vant til før pandemien.

Spådommene om at hyttemarkedet skulle få seg en stor knekk på grunn av høyere rente, høye strømpriser og generell usikkerhet har ikke slått til.

– Slik det står nå er det salg og byggingen av nye hytter har tatt den største støyten og ikke brukthyttemarkedet. Omsetningen i årets første seks uker er litt lavere enn i 2023. Dette tyder på en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover, sier Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo