Nykommerpris til fire unike arkitekturprosjekter

En flytende badstue i Bergen er blant prosjektene som har vunnet DOGA-merket nykommer.
FLYTEBADSTU. Laugaren i Bergen mottar DOGA-merket nykommer i år. | Foto: Fredrik Bedsvaag
FLYTEBADSTU. Laugaren i Bergen mottar DOGA-merket nykommer i år. | Foto: Fredrik Bedsvaag

En flytende badstue i Bergen sentrum. En ambisiøs transformasjon av et forlatt fiskeri. En måte å rehabilitere gamle gruveområder på. En sammenkobling mellom lokal arkitektur og stedsidentitet. Disse fire arkitekturprosjektene mottok den viktige prisen DOGA-merket nykommer. 

Dette er en årlig pris som løfter fram de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. 

Skape noe byen trengte

Da arkitektstudenten Bjørnar Skaar Haveland meldte seg inn i en vinterbadeklubb i Bergen, oppdaget han to ting: At vinterbading er kaldt, og at Bergen ikke har noe særlig badstuetilbud. Sammen med en arkitektkollega, Kine Djupevåg Fristad, bestemte han seg for å gjøre noe med dette. 

– Vi hadde lyst til å skape noe spennende som byen trengte. Jeg visste jo fra egen erfaring at bading kan være en god arena for å skape mestring og nye sosiale nettverk. Vi ville utvide begrepet badstue, og se hvordan varmen kunne brukes til å aktivere sjøfronten, sier Haveland. 

Etter en workshop på Bergen Arkitekthøgskole ble det klart hva som måtte til: En flytebadstue i Bergensfjorden, bygget på dugnad. Mer enn 50 frivillige meldte seg til innsats, og Haveland organiserte byggingen av egen produksjonslinje for limtrebjelker ved et gammelt verft på Laksevåg.

Løfter frem unge

Gjennom helger og i ferier bygget de et 72 kvadratmeter stort flytebygg med badstue, badebrygge, innvendig badekulp, oppholdsrom og garderobe. 

– Denne prisen løfter fram unge, visjonære løsninger på samfunnsaktuelle problemer. Her er det mye å lære. La disse prosjektene være en inspirasjon for alle som jobber med å forme og utforme samfunnet vårt, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA i en pressemelding. 

Utdelingen fant sted i Oslo torsdag 14. mars.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo