Eiendom Norge: Veksten i leieprisene fortsetter

På to år har leieprisene steget med 16 prosent. Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge tror oppgangen vil fortsette. 
SER ENDA HØYERE LEIEPRISER: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SER ENDA HØYERE LEIEPRISER: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Leieprisene i de fire store byene steg med 2,3 prosent i første kvartal 2024. Det siste året har leieprisene steget med 5,5 prosent, rapporterer Eiendom Norge.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en sterk vekst i leieprisene i første kvartal 2024. Det er kun i fjor vi har målt en sterkere vekst i leieprisene i Norge i et første kvartal, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– De siste to årene har leieprisene i Norge steget med hele 15,6 prosent. I samme periode har bruktboligprisene steget med 1,9 prosent, noe som illustrerer styrken i leiemarkedet for tiden. Når eierkostnader stort sett er høyere enn leiekostnader, så innebærer det at leieprisene mest sannsynlig skal videre opp i tiden fremover, sier han.

Store regionale forskjeller

Sterkest utvikling i fjerde kvartal hadde Trondheim med en oppgang 6,6 prosent.

I Stavanger og Sandnes steg leieprisene med 5,6 prosent, i Bergen steg de med 2,4 prosent, mens Oslo hadde en leieprisvekst på 1,7 prosent i årets første kvartal.

– Det er store forskjeller i leieprisutviklingen det siste året. Stavanger og Sandnes skiller seg ut på toppen med en vekst på hele 14,3 prosent. I den andre siden av skalaen finner vi Bergen som har hatt en moderat vekst på 1,7 prosent. Årsveksten i Oslo og Trondheim er nær storbyindeksen med en vekst på henholdsvis 5,5 og 4,9 prosent, forteller Lauridsen.

Det synkende utbudet av utleieboliger er sammen med det betydelig skiftet i finansieringskostnader på grunn av de høyere rentene er hovedforklaringen på veksten i leieprisene, sier han. 

Utleiemegleren er bekymret

Utleiemegleren er bekymret for leiemarkedet. Det vises til antallet utleieboliger synker, mens etterspørselen stiger.

Dette er særlig tydelig i studentbyene der etterspørselen er større enn tilbudet, skriver Utleiemegleren i en pressemelding. 

– Mangel på utleieboliger og høy etterspørsel er med på å presse prisene markant oppover. Dette er en utvikling vi ikke ønsker, og mangelen på utleieboliger i Oslo vil føre til at leieprisene fortsetter å stige i tiden fremover, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo