Eiendom Norge mener ferske boligtall «overgår hva alle så for seg ved begynnelsen av året»

Boligprisene steg med 0,9 prosent i mars, sesongjustert med 0,6 prosent. – Utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum, sier Henning Lauridsen.
OVERRASKENDE: Henning Lauridsen er adm.dir. i Eiendom Norge, som nå har lansert månedsstatistikk for det norske boligmarkedet. – Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid, sier Lauridsen. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OVERRASKENDE: Henning Lauridsen er adm.dir. i Eiendom Norge, som nå har lansert månedsstatistikk for det norske boligmarkedet. – Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid, sier Lauridsen. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent.

– Boligprisene steg med 0,9 prosent i mars, noe som ga en sterk oppgang på 0,6 prosent sesongjustert. Den sterke utviklingen fra årets to første måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg ved begynnelsen av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding

Han peker på at mange var opptatt av det store tilbudet i bruktboligmarkedet ved inngangen til 2024.

– I årets første kvartal er tilbudet betydelig redusert. Det gjelder også Bodø og Tromsø hvor antall usolgte gjennom høsten i fjor sprengte kurven. Den sterke utviklingen i boligmarkedet illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum. Boligmarkedet overrasker alltid, sier Lauridsen.

Fall i volumet før «vårflommen»

I mars ble det solgt 7031 boliger i Norge, noe som er 20,1 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 20.687 boliger, noe som er 8 prosent færre enn i samme periode i 2023.

– Det er solgt betydelig færre boliger både i mars og så langt i år sammenlignet med i fjor, og som alltid må volumene i mars og april sees i sammenheng med når påsken faller, sier Lauridsen.

I årets tredje måned ble det lagt ut 8621 boliger for salg, som er 1,0 prosent flere enn i samme måned i 2023. Hittil i år er det lagt ut 21.355 boliger for salg, noe som er 0,5 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.

– Det har vært en oppgang i antall usolgte de siste dagene av mars, og vi venter aktiviteten vil ta seg opp gjennom april. Den såkalte vårflommen i boligmarkedet kan komme tidlig i år, sier Eiendom Norge-sjefen.

Det tok i gjennomsnitt 56 dager å selge en bolig i mars, ned fra 65 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 31 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 112 dager.

Mest i vest

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mars hadde Bergen hvor prisene steg med 1,9 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling i mars hadde Kristiansand m/omegn med en sesongkorrigert nedgang 0,6 prosent.

Sterkest utvikling så langt i 2024 har Ålesund m/omegn med 8,3 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Trondheim med en oppgang 4,7 prosent.

– Selv om det er enkelte regionale forskjeller har boligprisutviklingen jevnt over vært svært sterk så langt i år. Vanligvis har mesteparten av boligprisveksten i løpet av et år kommet i første halvår og spesielt første kvartal. Vi venter et sterkt bruktboligmarked fremover, men at prisutviklingen trolig vi avta noe de neste månedene, sier Lauridsen.

Kritisk til boligmeldingen

Før påske la regjeringen frem sin varslede boligmelding til Stortinget, som blant annet adresserer det store fallet i boligbyggingen og den kraftige prisveksten i utleiemarkedet.

– Regjeringen sier at de vil ha et bedre tilbud av leieboliger og at presset i leiemarkedet skaper flere konflikter. Samtidig fører de en skattepolitikk for å få færre leieboliger. Økt formueskatt på sekundærbolig rammer leietakerne gjennom høyere leiepriser og mindre utleietilbud, sier Lauridsen.

Eiendom Norge-direktøren peker videre på at regjeringen vil utvide startlånsordningen til førstegangskjøpere igjen etter at den ble strammet inn 2012

– Det er i praksis en omgåelse av regjeringens egen utlånsforskrift. Her hadde det vært mye klokere å oppheve utlånsforskriften, som både har gått ut på dato og hindrer mange i å bli boligeiere. Renten er ikke lenger lav og kredittveksten er ikke høy, noe som nettopp var et premiss for reguleringen, sier han.

– Mange av problemene boligmeldingen beskriver er nettopp et resultat av regjeringens politikk på andre områder. Vi hadde forventet regjeringen også ville adressere paradoksene ved en skattepolitikk og kredittregulering som både gjør det vanskeligere å leie bolig og å bli boligeier, sier Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo