Eiendom Norge: Langt sterkere utvikling i boligmarkedet enn de fleste så for seg

Så langt i 2024 har boligprisene steget med 4,9 prosent nasjonalt.
UT MOT NORGES BANK: Henning Lauridsen mener sentralbanken må revidere sin prognose for nyboliginvesteringer. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch
UT MOT NORGES BANK: Henning Lauridsen mener sentralbanken må revidere sin prognose for nyboliginvesteringer. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

– Boligprisene steg med 1,4 prosent i februar, noe som ga en sterk oppgang på 0,7 prosent sesongjustert. Den sterke utviklingen fra januar fortsatte i februar og så langt i 2024 har boligprisene steget med 4,9 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Han mener boligmarkedet har overrasket i årets to første måneder.

– Utviklingen er langt sterkere enn de fleste så for seg ved utgangen av 2023, sier Lauridsen.

Han forteller at «det store utbudet i bruktboligmarkedet» har blitt redusert i løpet av februar, og at Eiendom Norge venter at tilbudssiden «først vil ta seg opp igjen etter påske med den tradisjonelle vårflommen i boligmarkedet».

Stabile volumer

I februar ble det solgt 6899 boliger i Norge, 1,9 prosent flere enn samme måned i 2023.

Det ble lagt ut 6858 boliger for salg, 2,7 prosent flere enn i februar 2023.

– Det er både solgt og lagt flere boliger enn samme måned i fjor, men dette må sees i sammenheng med at det er skuddår i år med en ekstra dag i februar. Så langt i år er det solgt og lagt ut mer eller mindre like mange boliger som i 2023, sier Lauridsen.

Han viser til at Ålesund med omegn hadde den sterkeste prisutviklingen i februar (2,8 prosent), og Drammen med omegn den svakeste (0,8 prosent).

– Med unntak av Drammen m/omegn, Porsgrunn/Skien, Bodø m/Fauske og Bergen var det oppgang i de sesongjusterte prisene i alle områder. I enkelte områder var den sesongjusterte oppgangen svært sterk, sier Lauridsen.

Ut mot Norges Banks prognose

Eiendom Norge skriver at det svake nyboligmarkedet ifølge tall fra SSB dro ned utviklingen i norsk økonomi.

– Mens bruktboligmarkedet fungerer bra, har salget av nye boliger i Norge godt fra vondt til verre gjennom 2023. Det lave nyboligsalget siden sommeren vil gi svært lav aktivitet i byggenæringen i Norge i 2024, 2025 og 2026, sier Lauridsen.

Han mener det i lys av et vedvarende svakt nyboligsalg er lite sannsynlig at boliginvesteringene kun skal falle 6,4 prosent i 2024 som Norges Bank prognostiserte i desember.

– I mars kommer ny Pengepolitisk Rapport, og vi forventer at de reviderer prognosen for boliginvesteringene der. En svak utvikling i boliginvesteringene og derav norsk økonomi skal også påvirke Norges Banks rentebane på nedsiden fremover, sier Lauridsen.

Høy tillit

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener dagens statistikk «bekrefter at forbrukerne har høy tillit til boligmarkedet».

– Etter at styringsrenten trolig toppet ut før jul registrerer vi en gradvis endring fra kjøpers til selgers marked. Den underliggende boligetterspørselen er sterk etter to år med høy befolkningsvekst og lav boligbygging. Dette slår særlig ut i pressområder hvor det er flere interessenter per bolig for salg, og forklarer hvorfor prisutviklingen er sterk til tross for dagens høye rentenivå, sier han.

Geving er også bekymret over «den dype krisen i byggebransjen, fordi den innvarsler en veldig svak tilbudsside med større svingninger enn ønskelig i boligmarkedet.»

– Dette er et resultat av økonomiske konjunkturer i kombinasjon med en for passiv boligpolitikk. Prognoser indikerer at vi kan få en cocktail av reallønnsvekst, betydelige rentekutt, befolkningsvekst og boligmangel de neste par årene, som vil utløse sterk prisoppgang, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo