Tabbe av Vestby kommune kan gjøre Ikea-prosjektet ugyldig

Innbyggere i Vestby fikk ikke uttale seg om Ikeas ferske planer. Det kan stoppe hele prosjektet ifølge ekspert på plan- og bygningsloven.
HVOR ENDER DETTE?: Ikea-prosjektet på Vestby kan få en usikker fremtid i vente. | Foto: Ikea/pr
HVOR ENDER DETTE?: Ikea-prosjektet på Vestby kan få en usikker fremtid i vente. | Foto: Ikea/pr

Fredag har Aftenposten avdekket at Vestby kommune gjorde en tabbe, som kan medføre at planene kan bli kjent ugyldig. Nyheten kommer kort tid etter det ble kjent at regjeringen kan ende opp med å stoppe prosjektet.

I 2019 fattet kommunestyret et enstemmig vedtak om å tilbakeføre jordet til landbruk, natur og friluftsliv (LNF), fordi Ikea hadde trukket sine planer om å bygge varehus i Vestby.

I juni i fjor sendte Vestby kommune kommuneplanen på høring. Der foreslår rådmannen at Ikea-jordet skal tilbakeføres til LNF.

Ett av høringssvarene kom fra Ikea. Deres forslag var å bygge kjøpesenteret. Rådmannen ombestemmer seg, og sier ja til Ikea. I stedet for å sende Ikeas nye og hittil ukjente forslag ut på en ny høring, legges saken direkte frem for kommunestyret.

Konsekvensen ble at hverken innbyggerne i Vestby, berørte myndigheter eller organisasjoner fikk mulighet til å uttale seg om Ikeas planer.

Kommunen kan ha brutt prosessreglene i plan- og bygningsloven, mener ekspert på området, Fredrik Holth, dosent i juridiske fag ved NMBU. Dersom saksbehandlingsreglene ikke ble fulgt, hjelper det ikke at forslaget fikk flertall i kommunestyret. Da vil Ikea-planene rykke tilbake til start.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo