Aka med svakere resultat, til tross for økte inntekter

– Lønnsomheten blir påvirket av det økte rentenivået, men samtidig er vi godt beskyttet med rentesikringer og økte husleier, sier finansdirektør Thomas Simonsen.
RESULTATNEDGANG: Til tross for økte driftinntekter, leverte Aka et svakere resultat de to første tertialene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. | Foto: Aka
RESULTATNEDGANG: Til tross for økte driftinntekter, leverte Aka et svakere resultat de to første tertialene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. | Foto: Aka

Aka hadde i årets åtte første måneder et resultat før skatt på 101,5 millioner kroner, en nedgang på 2,8 prosent fra 104,4 millioner i samme periode i fjor. Det fremgår av selskapets delårsrapport.

Dette til tross for en økning i driftsinntekter fra 422,6 millioner kroner i fjor, til 458,8 millioner i år, en vekst tilsvarende 8,6 prosent.

Krevende makroøkonomiske forutsetninger

– Lønnsomheten blir påvirket av det økte rentenivået, men samtidig er vi godt beskyttet med rentesikringer og økte husleier. Vår langsiktige forretningsmodell og finansielle strategi viser seg meget solid, også ved mer krevende makroøkonomiske forutsetninger, sier Akas finansdirektør Thomas Simonsen i en pressemelding.

Aka melder om at de så langt i år har overtatt to nye handelseiendommer. «Aktiviteten i transaksjonsmarkedet for næringseiendom har vært lav i en lengre periode, og tilsvarende har det vært få transaksjoner for Aka så langt i 2023», skriver selskapet.

Investeringsdirektør Hallvard Thoresen sier at hovedforklaringen til den kraftige nedgangen i transaksjoner skyldes en «fortsatt stor avstand mellom kjøper og selger når det gjelder prisforventninger».

Ledende innen handelseiendom

– Vi ønsker å være en proaktiv og fremtidsrettet gårdeier, og arbeider også tett med våre leietakere i prosjekter som skal redusere eiendommenes klimaavtrykk og leietakernes energiforbruk, sier administrerende direktør Jane K. Gravbråten, og legger til:

– Konsernets visjon er å være landets ledende innen drift og forvaltning av egne førsteklasses handelseiendommer, med hovedvekt på dagligvare. 

Eiendommene Aka indirekte og direkte eier har en samlet årsleie på cirka 823 millioner kroner, hvorav 55 prosent av inntektene kommer fra utleie til dagligvaresegmentet. Vektet gjenværende leietid er 7,2 år og 98,8 prosent av arealet er utleid.

Aka eier direkte og indirekte, en landsdekkende eiendomsportefølje bestående av 530.000 kvadratmeter næringsarealer, fordelt på 237 eiendommer og 442 leieforhold. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev