Vestby kommune klager inn saken om Ikea-jordet til kongen i statsråd

Ikea blir nektet å bygge varehus på et jorde i Vestby. Nå klager Vestby kommune saken inn til kongen i statsråd.
VAREHUS: Ikea ønsker å bygge nytt varehus i Vestby, men blir stoppet av departemenet. Nå har Vestby kommune klaget saken videre. | Foto: NTB
VAREHUS: Ikea ønsker å bygge nytt varehus i Vestby, men blir stoppet av departemenet. Nå har Vestby kommune klaget saken videre. | Foto: NTB

– Dette er blitt en symbolsak for Senterpartiet, men det dreier seg om forutsigbarhet for kommunen, sier Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen.

Det er årsaken til at kommunen har klaget saken inn for kongen i statsråd, skriver Dagens Næringsliv.

Møbelgiganten Ikea fikk først lov til å bygge av kommunen, forutsatt at de ville flytte matjorden der varehuset skal ligge. Planene innebar også at parkeringsplassene skulle bygges under bakken.

Vestby kommune sa ja, Miljødepartementet sa også ja i 2013, til tross for innsigelser fra statsforvalteren. Men i oktober i år satte Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) ned foten og stanset byggeplanene midlertidig, da de la ned midlertidig bygge- og deleforbud.

Kommunen mener departementet ikke kan overprøve vedtaket, siden Miljødepartementet allerede har godkjent planene.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande sier ifølge Dagens Næringsliv at klagen vil bli behandlet etter forvaltningsloven, og deretter vil kongen i statsråd avgjøre saken.

Ikea sa i oktober til HandelsWatch at de har lagt betydelige tid og ressurser inn i planene om bygging av varehus i Vestby.

– Dette er en midlertidig bygge- og deleforbud. Vi mener det er uheldig, all den tid vi gjennom hele prosessen har vært tydelige på at premisset for bygging er at den verdifulle matjorden skal sikres ved å flytte den til et egnet sted, uttalte Stine Odland, pressevakt Ikea Norge, den gangen.

De mente også det var uheldig, men ønsket ellers ikke å gå inn i politikken rundt vedtaket.

(Artikkelen ble først publisert hos vår søsteravis HandelsWatch)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo