Varsko fra CBRE-direktør: «Blir bærekraft hotellbransjens neste misère?»

Selv om gjestene kommer tilbake mener CBREs Erik Lee Myklebust at hotellaktører har store utfordringer i møte med nye ESG-krav.
ERFAREN: Erik Lee Myklebust har med seg 21 års erfaring med hotelleiendom før han dette året starter som leder for CBREs nordiske hotellteam. | Foto: CF Wesenberg/Kolonihagen.no
ERFAREN: Erik Lee Myklebust har med seg 21 års erfaring med hotelleiendom før han dette året starter som leder for CBREs nordiske hotellteam. | Foto: CF Wesenberg/Kolonihagen.no

– I kjølvannet av pandemien begynner folk å reise igjen. Det er bra for hotellnæringen. Samtidig går det ut direktiver i privat og offentlig virksomhet om å redusere reiseaktivitet. Og skal vi absolutt reise må vi gjøre det på den miljømessig mest skånsomme måten. Her må hele hotellnæringen stå parat til å kunne dokumentere sin ESG-plan og sitt klimabidrag, skriver Erik Lee Myklebust på CBRE-bloggen.

Myklebust, som har mer enn åtte års fartstid i CBRE, har i år fått oppgaven med å lede nysatsingen rådgivningsselskapet har på hotell.

Han er ansvarlig for å bygge og koordinere teamet som skal styrke tilbudet CBREs globale hotelleksperter kan tilby i de nordiske landene.

Klimahensyn rammer reisende

Da ansettelsen av Myklebust ble kjent i januar opplevde CBRE at mange hotelleiere og -operatører hadde behov for en ny forretningsplan etter pandemien, og at endringene i etterspørselen fra både bedrifts- og fritidsreisende fortsatt var et terreng som utforskes fortløpende.

– Men trenden er klar, og det er at omfanget av yrkesreiser vil reduseres. Ansatte blir oppfordret til å reise mindre og eventuelle reiser må i større grad dokumenteres med tanke på klimautslipp, skriver Myklebust.

– Privatreiser vil kompensere litt, men ESG-hensyn påvirker også disse reisene, fortsetter han.

Nye krav, nye kontrakter

Selv om mål for bærekraft og ESG (Environmental, Social og Governance) gjelder langt flere enn kun hoteller, peker Myklebust på at verdien av en hotelleiendom er direkte knyttet til dens operasjonelle kontantstrømmer.

– ESG-kompatible eiendeler vil ikke bare generere høyere kontantstrømmer for eiere i løpet av eierperioden, men også skape en høyere exit-verdi, skriver han.

Ifølge CBRE arbeider selskapet aktivt med en forbedret verktøykasse «slik at vi på kort og lang sikt kan måle effekten av et hotells ESG-innsats på lønnsomhet, eiendomsverdi, miljø og samfunn».

Myklebust er klar på at de gamle kontraktene bør få seg en overhaling til tiden fremover.

– For å lykkes for hoteller er ikke løsningen å gå tilbake til de kontraktsmaler vi hadde før pandemien. Mange hoteller må drives på en ny måte og det tradisjonelle forholdet mellom en passiv gårdeier på den ene siden og en aktiv og utadvendt hotelldriver på den andre, er utdatert.

«Mer integrasjon mellom drift og eierskap»

Mens hotellene har lidd under pandemien lister CBRE-direktøren opp tre mulige løsninger for veien videre:

  1. Forholdet mellom gårdeier og hotelloperatør må endres. Bærekraft må løftes opp som et sentralt element i leie- og operatøravtaler. Begge parter må kunne terminere avtalen dersom motparten ikke lever opp til sine forpliktelser.
  2. Både risikoen og det økonomiske resultatet av hotelldriften vil fordeles annerledes. Vi går i retning av mer integrasjon mellom drift og eierskap til hotellbygg. Kompensasjon til gårdeier må ikke avgjøres av omsetning alene, men i større grad henge sammen med operatørens lønnsomhet og begge parters oppnåelse av ESG-mål.
  3. Hotellbygg må ha en sirkulær plan for fremtidig bruk, også dersom det ikke er grunnlag for videre hotelldrift, og selve bygget må oppføres på en fleksibel måte slik at eventuell omgjøring til andre formål kan skje ved enkle grep.

– God ESG tilsvarer rett og slett lavere risiko. Det vil si at, på sikt, vil både virksomheter og eiendommer som leverer på sine ambisiøse ESG-mål bli mer verdt. Skal man selge hotelleiendom vil kjøperuniverset for bygg som ikke er ESG-kompatible skrumpe inn, og verdiene reduseres, advarer Myklebust.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo