Eiliv Christensen: – «Tailor Made» blir nok forbeholdt noen få

Daglig leder Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse tror omfattende leietagertilpasning vil måtte vike for mer forsiktig ressursbruk.
VENTER MER FORSIKTIG RESSURSBRUK: Daglig leder Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse bekrefter at mange gårdeiere har strukket seg langt med tilpasninger. | Foto: Tiger Eiendomskompetanse
VENTER MER FORSIKTIG RESSURSBRUK: Daglig leder Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse bekrefter at mange gårdeiere har strukket seg langt med tilpasninger. | Foto: Tiger Eiendomskompetanse

Hvordan bruken av hjemmekontor vil påvirke kontorleiemarkedet har vært et usikkerhetsmoment markedsaktørene har diskutert mye.

Med en betydelig andel oppdrag som leietagerrådgiver får daglig leder Eiliv Christensen i Tiger Eiendomskompetanse førstehånds opplysninger om hva leietagerne selv tenker rundt plassbehov og kontorbruk.

– Hjemmekontor er jo kommet for å bli. Mange bedrifter inviterer nå til strukturer med hjemmekontor én til to dager i uken. Mange har mye liv og røre hjemme, og de vil jo helst til kontoret. Men det viktigste er det sosiale og teambyggende, kreativiteten skapes jo i mangfold i det sosiale rom, sier Eiliv Christensen til EiendomsWatch.

Han legger til at de i sum ikke tror arealbehovet vil ikke gå vesentlig ned.

– Men vi tror bedriftene vil omdisponere arealene slik at de er litt mer egnet for sosiale treff, med litt avstand, i tillegg til de etablerte landskaps- og cellestrukturene som er vanlig i dag. Det skal jo bli mer attraktivt å komme inn på kontoret enn å være mye hjemme, sier han.

«Tailor made» forbeholdt noen få

Omfanget av leietagertilpasningen har økt i mange år, og som EiendomsWatch tidligere har omtalt forteller gårdeiere at det ikke er uvanlig at flere års leie går med til tilpasning når de skal få nye leietagere inn i lokalene.

– Nye kontorlokaler må jo være egnet for leietakers virksomhet, men kanskje man nå er litt mer opptatt av fleksiblitet enn før, sier Christensen som bekrefter at mange gårdeiere har strukket seg langt og at leietagerne til tider har hatt omfattende krav når de har signert eller forlenget kontraktene.

Nå opplever han imidlertid at holdningene er litt endret, og Christensen tror det vil komme en trend med mer måtehold.

– Kall det gjerne en økt forsiktighet med ressursbruken. Kjernen er at den som tilpasser gjør det på en måte som er litt mer fleksibel og anvendelig for flere arbeidsstrukturer enn den var før. Så «tailor made» blir nok forbeholdt noen få, sier han.

Tror ikke på mye vekst utover indeks

Tiger Eiendomskompetanse er ute med et oppdatert Tiger-kart for Oslo.

–  Vår intensjon er å gi en enkel oversikt, og Tigerkartet utgir seg ikke for å være mer enn det. Da kan man få et raskt overblikk på hva leieprisnivåene for kontorlokaler i Oslo er for bra lokaler («høy leie») og for moderat bra lokaler geografisk og med knutepunktsfokus, sier Christensen til EiendomsWatch.

LEIEOVERSIKT: Tiger Eiendomskompetanse er ute med «Tiger-kartet» som er enkelt å ha med seg rundt på mobiltelefonen, der leier er ført opp på en enkel og oversiktlig måte. | Foto: Tiger Eiendomskompetanse
LEIEOVERSIKT: Tiger Eiendomskompetanse er ute med «Tiger-kartet» som er enkelt å ha med seg rundt på mobiltelefonen, der leier er ført opp på en enkel og oversiktlig måte. | Foto: Tiger Eiendomskompetanse

– Før pandemien så vi at markedet hadde en avmatning, og den positive leieprisutviklingen var i ferd med å flate ut. etter en lang periode med vekst, sier Eiliv Christensen.

Da pandemien kom ble alt satt litt på hold gjennom andre kvartal 2020. Men tidlig på høsten samme året var aktørene tilbake og leiekontrakter ble signert igjen. Og sentrum, med CBD, Aker Brygge, Vika og ikke minst Bjørvika med sin nærhet til offentlig kommunikasjon og sykkel- og gangveier ble ekstra attraktivt for leietagerne.

– Oslo S er jo et knutepunkt de luxe med tog og bane og en rekke andre fasiliteter. Det er ikke bare fordi folk bor tilgjengelig til disse tingene det er attraktivt, men for konsulenter eller andre som er mye ute hos kunden, er det også viktig å komme seg fort frem. Det er jo ikke tenkelig med bil lenger, sier Christensen.

Fremover forventer Christensen leieprisvekst på nivå med indeks som er ventet å ligge rundt fire prosent, men ikke mye mer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også