Mange fornyede kontrakter ga KLP Eiendom rekordtall i 2021

Det som etter alle solemerker kunne blitt et utfordrende år, har i stedet blitt tidenes beste for KLP Eiendom innen kontorutleie.
LANGT PERSPEKTIV: Fornøyde leietakere og et langsiktig perspektiv er kjernen i KLP Eiendoms arbeid, påpeker Øyvind Oxholm Meisingset. | Foto: Henning Skjorsater/KLP Eiendom
LANGT PERSPEKTIV: Fornøyde leietakere og et langsiktig perspektiv er kjernen i KLP Eiendoms arbeid, påpeker Øyvind Oxholm Meisingset. | Foto: Henning Skjorsater/KLP Eiendom

KLP Eiendom er den tredje største aktøren innen eiendomsbesittelse i Norge. Dermed skulle en tro at koronaåret 2021 med sine nedstenginger, usikkerhet og hjemmekontor ville slå negativt ut for selskapet.

I stedet ble det tvert imot et rekordår, forteller direktør for marked og utleie, Øyvind Oxholm Meisingset, i en pressemelding.

– Først og fremst viser tallene at konseptet vårt fungerer. Vi jobber kontinuerlig og langsiktig, og har gjort ting riktig over flere år, sier han i meldingen.

Meisingset tror noe av forklaringen enkelt og greit er at KLP Eiendom har fornøyde leietakere.

– Dette er kjernen i vår virksomhet. KTI-resultatet (mål på kundetilfredshet, red.anm.) for kontor i Oslo endte på 81 prosent for 2021, som vi er fornøyd med, sier han.

Tall fra Arealstatistikk viser at det totale markedet for 2021 var på 763.000 kvadratmeter med en snittid på 4,7 år.

KLP Eiendom hadde 141.000 kvadratmeter av disse signeringene med en snittid på seks år.

Tre av fire signeringer var fornyelse

Fjorårets resultater bar i stor grad preg av flere store fornyelser av leiekontrakter. 76 prosent av signeringene var fornyelser.

Blant de «store» leietakere som har fornyet kontrakten er Vy og Gjensidige, som leier i Schweigaardsgate 21 og 23.

– De har vært der i ti år og har nå signert nye, lange avtaler. Det synes vi selvfølgelig er hyggelig, sier Meisingset.

Relasjoner i høysetet

Utleiedirektøren sier at KLP Eiendom mener tallene skyldes at selskapet har hatt fokus på gode relasjoner – både med leietakere, og ikke minst med meglersystemet.

– Sistnevnte gir oss gode leads, som gjør det lettere å skaffe gode leietakere som ønsker langsiktige avtaler. Det er noe vi jobber mye med. Jeg må også skryte av utleieteamet vårt, som er samkjørte og veldig dyktige, ikke minst på digitale verktøy. God dialog internt med eiendomssjefer, prosjekt og drift er nok også noe av suksessen, sier Meisingset.

Han legger likevel ikke skjul på at koronaen var utfordrende også for KLP Eiendom. Direktøren sier at det å skulle ha minst mulig fysisk kontakt med andre ikke er praktisk for noen – i hvert fall ikke for et selskap som driver med utleie av eiendom.

– Plutselig ble det for eksempel vanskelig å samle folk. Da det i det hele tatt var mulig, måtte vi begrense hvor mange som kunne delta på visninger, og hvor ofte vi kunne dra på befaring. Men vi fikk flere ganger testet visninger via Facetime og det fungerte ganske bra, sier han.

Gjort jobben

De vanskelige omstendighetene gjør at Oxholm Meisingset er ekstra fornøyd med fjorårets tall.

– Det er jo litt spesielt at vi har hatt vårt beste år noensinne, med tanke på omstendighetene. Fremfor alt viser det som sagt at vi har gjort jobben vår. Det skal også sies at dette varierer litt fra år til år, i forhold til kontraktsforlengelser. Kontraktene har gjerne en varighet på 5 til 10 år, og noen år blir det flere forlengelser, sier han.

Meisingset forteller at KLP Eiendom legger stor vekt på å løfte fellesområdene i byggene, spesielt når en leietaker flytter ut. Han tror det er et element som bidrar til å holde leietakerne fornøyde.

– Et konkret eksempel er Lysaker Torg 45. Da vår leietaker Microsoft flyttet til et av våre andre bygg, pusset vi opp ABC-ene, altså fellesområdene, sier han og legger til at fra å ha flere tusen kvadratmeter ledig, er eiendommen nå nesten fullt utleid.

Vedlikeholder fremfor å selge

Fjoråret ble altså tidenes beste for KLP Eiendom kontorforvaltning. Hva kan man så forvente av 2022?

– Bærekraft og miljø er noe KLP sentralt har veldig stort fokus på og med tydelige og ambisiøse mål for i årene som kommer. Dette påvirker også KLP Eiendom og måten vi vil jobbe på fremover, sier Øyvind Oxholm Meisingset.

Han vil også se nærmere på byggekostnadene, som har skutt i været under pandemien. I tillegg vil sertifiseringer og føring av klimaregnskap i prosjekter stå på dagsorden.

– KLP Eiendom har en variert og attraktiv kontorportefølje bestående av både eldre og nye bygg. Fellesnevneren er at vi tar vare på byggene våre og holder de ved like fremfor å selge, sier Meisingset.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

UNG I NÆRINGSEIENDOM: På onsdag deltok 70 medlemmer av Ung i Næringseiendom på en byvandringstour i Oslobukta hvor de fikk et unikt innblikk i hva som rører seg i området - i regi av deres sponsor Carucel Eiendom. | Foto: Ung i Næringseiendom

Ung i Næringseiendom på byvandring i Oslo

For abonnenter