DNB Næringsmegling: 9/10 vil til miljøbygg

Selskapets kontorundersøkelse viser at hele 9/10 leietagere planlegger å flytte til et kontorbygg med energiklasse A, B eller C ved neste flytting. Likevel mistenker de at tallet reelt sett er lavere.
MASSIVT FLERTALL: DNB Næringsmeglings siste kontorbrukerundersøkelse viser at hele 9 av 10 leietagere planlegger å flytte inn i et kontorbygg med energiklasse A, B eller C ved neste flytting. Avbildet: Senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen. | Foto: DNB
MASSIVT FLERTALL: DNB Næringsmeglings siste kontorbrukerundersøkelse viser at hele 9 av 10 leietagere planlegger å flytte inn i et kontorbygg med energiklasse A, B eller C ved neste flytting. Avbildet: Senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen. | Foto: DNB

«DNB Næringsmeglings siste kontorbrukerundersøkelse viser at hele 9 av 10 leietagere planlegger å flytte inn i et kontorbygg med energiklasse A, B eller C ved neste flytting. Dette illustrerer hvor viktig miljø har blitt for mange leietagere, selv om vi mistenker at tallet reelt sett er lavere når alt kommer til alt», skriver selskapet i en oppdatering ført i pennen av senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen.

Beliggenhet

Han påpeker at andelen er særlig høy ettersom under 20 prosent av kontorbyggene i Oslo har energiklasse C eller bedre, noe som også er representativt for andre norske byer.

– Samtidig vil de fleste nybyggene, som vi må forutsette ligger i energiklasse A-C, komme i kontorclustrene utenfor Sentrum. Dette vil gi et flere av clustrene et relativt fortrinn, selv om leietakerne generelt foretrekker sentrumsbeliggenhet, skriver Jacobsen i en epost til EiendomsWatch.

– De aller fleste eiendomsaktører er godt kjent med denne trenden. Men vi tror enkelte prosjekter, som vi ser det vil bli knapphet på fremover, vil kunne oppnå en ekstra premium. Et eksempel på dette er eiendommer som har både sentrumsbeliggenhet og riktig miljøprofil. Da har leietagerne svært få alternativer, som bør og vil reflekteres i leieprisen, skriver han.

Lav merbetalingsvilje

«Fra investorsiden opplever vi imidlertid en frustrasjon over lav merbetalingsvilje for miljøbyggene fra leietagerne, om noe i det hele tatt», skriver DNB Næringsmegling i oppdateringen. De tror likevel miljøbyggerne vil kunne oppleve økt leieprisvekst fremover.

– Flere gårdeiere har fortalt at de historisk ikke har fått den ekstra ekstraleien de hadde håpet for miljøbygg. Dette kan nok relateres både til at leietagerne har vært prissensitive når man først kommer til forhandlingene, og at merbetalingsvilligheten ikke har vært så stor som ønsket (så langt), skriver Jacobsen.

Ettersom det de neste to-tre årene relativt sett vil komme få nye kontorprosjekter på markedet i Oslo, samt at færre nybygg vil gi miljøbevisste leietagere færre alternativer, kan det tenkes at at de eksisterende miljøbyggene vil oppleve et høyt prispress

– Fremover tror vi dette presset vil endre seg noe. Tilbudssiden på nye miljøbygg er svært begrenset i det korte bildet, samtidig tror vi leietagerne vil sette dette enda høyere på agendaen fremover. Dette relateres både til miljøprofil mot eiere, ansatte og kunder, rapportering, samfunnsansvar, men også rene driftskostnader (betydelig lavere energiforbruk på miljøbygg eksempelvis), skriver han.

Ifølge Jacobsen svarer leietagerne at den viktigste motivasjonen for å velge miljøbygg er et ønske om å være en attraktiv arbeidsgiver, samt at man forventer strengere myndighetskrav.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo