DNB Næringsmegling: Markant økning i tilpasningskostnadene skaper frustrasjon for gårdeiere

Flere gårdeiere forteller at det gjøres betydelige endringer på fullt ut brukbare kontorlokaler, og at tilpasningene stadig blir dyrere. 
HAR GJENNOMFØRT INVESTORANALYSE: Senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i DNB Næringsmegling. | Foto: DNB
HAR GJENNOMFØRT INVESTORANALYSE: Senioranalytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i DNB Næringsmegling. | Foto: DNB

Det er ikke uvanlig at det nå går 3-4 års leie kun til tilpasninger for nye leietagere og gårdeierne utrykker stor frustrasjon over kostbare leietagertilpasninger.

Det skriver DNB Næringsmegling på sine nettsider.

Kostnadsgaloppen er krevende i seg selv, men det stilles samtidig spørsmål knyttet til miljøeffektene av denne utviklingen. 

Stor økning

Tall fra DNB Næringsmeglings ferske investorundersøkelse bekrefter at tilpasningskostandene har økt kraftig siden sist gang de undersøkte dette i 2021. 

Investorene oppgir at det gjennomsnittlig brukes 12.400 kroner per kvadratmeter i tilpasninger til nye leietagere, mens kostnadsnivået i 2021 var 8900 kroner per kvadratmeter.

De økte tilpasningskostandene, som må antas i stor grad belastes leietagerne, vil derfor være en vesentlig bidragsyter til de økte leieprisene DNB Næringsmegling har sett de senere årene. Tilpasningskostnader til eksisterende leietagere ligger på omtrent halvparten, og veksten i tilpasningskostnader oppgis også å ha vært noe lavere. 

Leietagerbehov og miljøkrav

Hoveddelen av økningen i tilpasningskostnader må tilskrives en kraftig økning i byggekostnader, og særlig materialkostnadene. Samtidig påpeker flere gårdeiere at det også er andre forklaringer til økningen, blant annet nye leietagerbehov og miljøkrav. 

På den ene siden vil økt fokus på gjenbruk og standardiserte løsninger kunne reduserte behovet for tilpasninger noe, men dette synes i mange tilfeller å ha gått motsatt vei.

Leietagerne stiller strenge krav til utforming, materialbruk, og ikke minst nye miljøkrav de må ta hensyn til. Dette koster. 

«Vår siste kontorbrukerundersøkelse viser at 9 av 10 leietagere ønsker seg til kontorbygg med energiklasse A-C ved neste flytting, som illustrerer at mange har strenge krav», skriver næringsmegleren. 

Kravene fra leietager blir neppe redusert de neste årene, hvilket isolert sett vil legge et ytterligere press på leieprisene de kommende årene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo