Statsbygg sjekker røde flagg: – Vi har nulltoleranse for korrupsjon og misligheter

Det statlige eiendomsselskapet gjenopptar undersøkelser etter varslingssak. – Det er viktig for oss at vi undersøker bekymringer og røde flagg som kommer opp grundig, sier Harald Nikolaisen.
VARSLER NYE UNDERSØKELSER: administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen | Foto: Statsbygg
VARSLER NYE UNDERSØKELSER: administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen | Foto: Statsbygg

Statsbyggs varslingskomité behandlet i januar 2023 et varsel som omhandlet innleid aktør på to utenlandsprosjekter (Brasil i 2017 og Malawi i 2021) og forholdet til Statsbygg-medarbeidere som har ansvaret for prosjektene. Det ble blant annet varslet på at det manglet kontrakter og nødvendig dokumentasjon for tildeling i anbudskonkurranser.

I et møte denne uken behandlet varslingskomiteen saken på nytt, etter å ha mottatt spørsmål fra Dagens Næringsliv, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Varslingskomiteen har tidligere gått gjennom forholdene basert på forarbeider, innhenting av informasjon og redegjørelser fra involverte, og utbetalinger fra Statsbygg til våre leverandører.

Komiteen vurderte at flere av anskaffelsene ikke var gjort i tråd med interne regler og prosedyrer. Man fant samtidig ingen holdepunkter for at det var gjort kritikkverdige økonomiske disposisjoner knyttet direkte til kontraktene. Konklusjonen ble at etterlevelse og oppfølging av medarbeidere skulle følges tett opp i linjen.

– Vi gjenåpner denne saken for å sjekke ut alle røde flagg knyttet til korrupsjonsrisiko ved bruk av leverandører. En arbeidsgruppe starter umiddelbart med dette arbeidet under ledelse av nytilsatt avdelingsdirektør i utenlandsseksjonen i Statsbygg, med støtte fra eksperter i revisjons- og rådgivningsfirmaet KPMG, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, i meldingen.

Arbeidet vil blant annet innebære intervjuer med lokale selskaper og andre relevante leverandører, informasjonsgjennomgang med UD, som var oppdragsgiver for prosjektene, og gjennomgang av alt tilgjengelig materiale knyttet til kontrakter og betalingsstrømmer. 

– I Statsbygg har vi nulltoleranse for korrupsjon og misligheter, og det er viktig for oss at vi undersøker bekymringer og røde flagg som kommer opp grundig. Derfor utvider vi nå undersøkelsene etter behandlingen i varslingskomiteen slik at vi blir sikre på at vi har alle relevante fakta i saken, sier Nikolaisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo