Statsbygg sparer staten for 2,4 milliarder i kontorleie

Leiekontraktene Statsbygg har inngått for statlige virksomheter siden 2018 gir bedre lokaler for dem som jobber der og sparer staten for store summer.
RAPPORT Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) var svært fornøyd med Statsbyggs arbeid med statlige lokaler da 2023-rapporten ble lagt fram på Deichman Bjørvika | Foto: Statsbygg
RAPPORT Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) var svært fornøyd med Statsbyggs arbeid med statlige lokaler da 2023-rapporten ble lagt fram på Deichman Bjørvika | Foto: Statsbygg

– Vi må få mer ut av hver offentlig krone vi bruker. Ved å bruke Statsbygg som rådgiver, har vi til nå spart 2,4 milliarder kroner som vi heller kan bruke på andre ting, som bedre og mer tilgjengelige tjenester for folk, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding fra Statsbygg. 

– Det er bra for staten, men enda bedre for innbyggerne. Dette er et godt utgangspunkt og jeg forventer at summen fortsetter å øke når enda flere tar Statsbyggs rådgivertjeneste i bruk, sier hun.

De seneste årene er det tatt flere grep for å redusere statens utgifter til kontorlokaler: Statsbygg-databasen Statens lokaler har gitt en langt bedre oversikt over hva staten eier og leier, og er blitt et viktig verktøy for å planlegge arealbruk. Regjeringen har også pålagt statlige virksomheter å bruke Statsbygg som rådgiver når de skal inngå leiekontrakter med samlet verdi over 30 millioner kroner.

– En av Statsbyggs viktigste oppgaver er å finne gode og effektive lokaler til statlige virksomheter. Mange har hatt mer plass enn de egentlig har hatt behov for, særlig i en jobbhverdag hvor vi er mer mobile og kan jobbe fra flere steder. Da er det en vinn-vinn-situasjon å finne nye lokaler, som er enda bedre tilrettelagt for dem som jobber der, samtidig som utgiftene reduseres fordi man bare bruker det arealet man faktisk trenger, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i meldingen. 

Hovedårsaken til de reduserte leiekostnadene er først og fremst arealeffektivisering.

– I tillegg inngår vi kontrakter i mer energieffektive og dermed billigere bygninger, sier Nikolaisen.

I 2023 inngikk Statsbygg 21 leiekontrakter fra Kristiansand til Karasjok. 1232 statsansatte fikk nye arbeidsplasser i moderne lokaler.

De nye kontraktene reduserer samlet arealbruken med 21.450 kvadratmeter og vil kutte kostnadene med rundt 400 millioner kroner i løpet av kontraktsperioden. Det er et kostnadskutt på 30 prosent per ansatt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo