Reagerer kraftig på gebyrøkninger i Oslo kommune

Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom og Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening reagerer etter at Oslo kommune varslet en kraftig gebyrøkning for behandling av plansaker. 
REAGERER: Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening, og Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom, reagerer kraftig på Oslo kommunes økte gebyrsatser. | Foto: Boligprodusentene og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch
REAGERER: Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening, og Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom, reagerer kraftig på Oslo kommunes økte gebyrsatser. | Foto: Boligprodusentene og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch

Oslo kommune har varslet økning i gebyrsatsene i forbindelse med behandling av plansaker hos Plan- og bygningsetaten. Blant annet blir det 70 prosent dyrere å få behandlet en plansak. Noe som innebærer at prisen for et oppstartsmøte for komplekse detaljreguleringer vil øke fra 151.000 til 223.000 kroner. 

Det skriver Dagens Næringsliv.

Uheldig økonomisk

I tillegg vil det komme gebyrer for mangelbrev kommunen sender ut i plansaker. Er det mangler i planbeskrivelsen, vil kommunen kreve 37.000 kroner for et mangelbrev. Tone Tellevik Dahl er opprørt over de nye satsene fra kommunen, og sier det vil være uheldig økonomisk for utbyggere. 

– Kommunen innvender stadig vekk at det ikke sendes inn komplette søknader. Vi aksepterer at søkere kan bli bedt om flere opplysninger, men her foreslås det at kommunen skal kunne sende ut så mange mangelbrev de vil, og kreve gebyr for hvert av dem. Det gir et veldig uheldig økonomisk incentiv for slike mangelbrev, sier Tellevik Dahl til DN.

Kapitalkrevende prosesser

Også Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes forening reagerer kraftig. Han sier at dette vil gå utover en sårt tiltrengt tilførsel av boliger i hovedstaden. 

– Dette er det siste utbyggere trenger nå. Boligbyggingen i Oslo er allerede i knestående. Nå vil de gi utbyggere en ekstraregning for reguleringsprosesser som allerede er for kapitalkrevende. Dette vil ramme Oslos boligforsyning ytterligere, sier Hiim.

Han sier at prosessen minner om hastverksarbeid, og at dette er et sykdomstegn dersom prisøkningen reflekterer kommunens selvkost. 

Fungerende assisterende direktør i PBE, Tove Paulsen, forsikrer overfor DN at de nye mangelbrevgebyrene kun skal fakturerer for «faktiske mangler der forslagsstillers fagkyndighet ikke leverer det som er etterspurt», og som er helt nødvendig for å kunne ferdigbehandle sakene. Hun påpeker også overfor avisen at etaten er langt unna å få dekket inn kostnadene til saksbehandling, og da særlig for plansaker. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også