Ber staten kjøpe tilbake 300 barnehager fra eiendomsselskaper

Rødt vil at staten kjøper tilbake hundrevis av barnehagebygg som er solgt til utenlandske selskaper. Torsdag skal Stortinget stemme over forslaget.
FREMMER FORSLAG: Stortingspolitiker Tobias Drevland Lund (R) | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FREMMER FORSLAG: Stortingspolitiker Tobias Drevland Lund (R) | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

– Det er helt feil at et utenlandsk hedgefond skal eie barnehagebygg i Norge, sier stortingspolitiker Tobias Drevland Lund (R) til Fagbladet.

I 2020 og 2021 kjøpte det svenske eiendomsselskapet SBB hundrevis av barnehagebygg fra de private barnehagekjedene Læringsverkstedet og FUS.

Etter at renta gikk opp, har selskapet solgt barnehagene videre til det canadiske oppkjøpsfondet Brookfield Supercore Infrastructure Partners. Fondet har en eierandel på 49 prosent i over 300 norske barnehagebygg.

Til sammen har kjedene Læringsverkstedet, FUS og Nordlandia solgt byggene sine til utenlandske eiere for over elleve milliarder kroner, ifølge Fagbladet.

En rapport gjort på vegne av Kunnskapsdepartementet viser at tre av fire barnehagekjeder bruker penger som skal gå til drift på husleie.

– Det er skattebetalernes penger som har subsidiert tomtene, renter og lån til å bygge barnehagene. Høy husleie og salg av byggene til utlandet har vært og er et sugerør i lommeboken til foreldre, skattebetalerne og barna. Det er dette vi vil hindre med å kjøpe tilbake byggene, sier Lund.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo