Dun & Bradstreet: Nesten 1000 bygg- og anleggsbedrifter i konkursfare

Selskapets ferske prognose viser at 4588 norske virksomheter står i fare for å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Bygg- og anleggsbransjen har flest utsatte bedrifter.
SUBSTANSIELL ØKNING: Estimert antall konkurser i løpet av de neste 12 månedene er 13 prosent høyere enn snittet de siste tre årene. | Foto: Dun & Bradstreet
SUBSTANSIELL ØKNING: Estimert antall konkurser i løpet av de neste 12 månedene er 13 prosent høyere enn snittet de siste tre årene. | Foto: Dun & Bradstreet

Prognosen for første kvartal 2024 er syv prosent høyere enn situasjonen ved første kvartal 2023, skriver data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Nesten alle industrier i analysen opplever en substansiell økning i konkursrisiko, og estimert antall konkurser i løpet av de neste 12 månedene (4588) er 13 prosent høyere enn snittet de siste tre årene (4078).

Bygg og anlegg i faresonen

«Bygg- og anleggsbransjen står alene for bortimot en fjerdedel av de utsatte selskapene i tiden fremover, og 956 bedrifter er nå estimert å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Konkursrisikoen i bransjen ligger nå på rett over 2 prosent», skriver selskapet.

Utsiktene for hotell- og restaurantbransjen er også dystre. Bransjen har Norges høyeste konkursrisiko på 3.5 prosent.

– Vi er vitne til en bekymringsfull utvikling der risikoen for konkurs ikke bare øker i spesielt sårbare bransjer som hotell- og restaurant med sine historisk sett lave marginer, men også i store og kapitalintensive bransjer som bygg og anlegg. Dette er en klar indikasjon på at lavkonjunktur og økonomisk usikkerhet fortsetter å prege næringslivet, sier administrerende direktør Kari Mette Almskog i Dun & Bradstreet.

Høyest konkursrisiko i Akershus

Ser man på prognosen på geografisk nivå, stikker Akershus seg ut som fylket med høyest konkursrisiko, tett etterfulgt av Finnmark, Østfold og Oslo.

– For norske bedrifter er det viktigere enn noen gang å holde oversikt over kundenes økonomiske situasjon og om de er tilbøyelige til å betale i tide. Bedrifter må ha god evne til å tilpasse seg stadig endrede forhold og kunne utvikle nye strategier som reduserer risiko og sikrer god økonomisk motstandskraft, sier Almskog.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo