Fredensborg Fritid forventer vekst etter rekordåret 2021 – vil snuse på flere steder

Ivar Tollefsens fritidssatsing er på tomtejakt i kjølvannet av et historisk år. – Nordmenn har fått øynene opp for alt det flotte Norge har å by på som ferieland, sier selskapets toppsjef til EiendomsWatch.
TOPP: Håkon Arnstorp leder Fredensborg Fritid, som nettopp har lagt bak seg sitt beste år noensinne målt i omsetning. | Foto: Fredensborg
TOPP: Håkon Arnstorp leder Fredensborg Fritid, som nettopp har lagt bak seg sitt beste år noensinne målt i omsetning. | Foto: Fredensborg

Etter et heidundrende hett hyttemarked går fjoråret inn i historiebøkene som tidenes beste for Fredensborg Fritid.

– Vi mer enn doblet omsetningen, fra cirka 240 millioner i 2020 til i overkant av 500 millioner kroner i 2021, og vokste fra fem til 13 ansatte, sier selskapets administrende direktør Håkon Arnstorp via en e-post til EiendomsWatch.

Mer presist fikk Fredensborg Fritid en brutto omsetning på 506 millioner kroner i 2021 fordelt på 196 salg av tomter, hytter og leiligheter.

– Vi forventer at denne positive trenden forsterker seg ytterligere i 2022. Med en effektiv, faglig sterk og gjennomføringsdyktig organisasjon med bred og lokal kompetanse på de ulike destinasjonene, så har vi store ambisjoner om videre vekst de kommende årene, fortsetter han.

– Hvor er det dere har gjort det best – og dårligst?

– De to siste årene har vi opplevd sterk interessevekst for hytter og fritidsleiligheter og jeg tror vi ser varige endringer i nordmenns ferievaner og reisemønstre, svarer Arnstorp.

Han mener at fritidsboligene blir sett på som hjem nummer to – et sted det går an å jobbe fra samtidig som de gir et kjærkomment avbrekk fra en hektisk hverdag.

– Denne utviklingen forsterket seg under pandemien, og vi har jobbet hardt med å få lagt ut nye prosjekter i markedet samt opprettholde tempoet i arbeidet med reguleringsplaner. Det gjør at vi vil presentere mange flotte prosjekter på de ulike destinasjonene i tiden fremover, sier Fredensborg Fritid-sjefen.

Preget av pandemi

Selv om det nå ser ut til at koronatiltak kan tas ned takket være omikron, tar Tollefsen-selskapet fatt på det nye året med friskt mot.

– Vi tar med oss farten fra 2021 inn i 2022, og forventer et fortsatt godt marked. Den salgsklare delen av tomtebanken øker ytterligere, og vi gleder oss til å lansere nye prosjekter som vil treffe flere segmenter i markedet. For å møte fremtidig etterspørsel ønsker vi en ytterligere utvikling av tomtebanken i år, sier Arnstorp.

– Hvordan har pandemien og tiltakene påvirket virksomheten deres?

– Den har bidratt positivt gjennom økt etterspørsel i fritidsboligmarkedet, selv om også den lave renten har bidratt vesentlig. Det blir interessant å se utviklingen i et «normalår», men jeg føler meg ganske sikker på at nordmenn har fått øynene opp for alt det flotte Norge har å by på som ferieland, samt at de positive erfaringene med blant annet «hyttekontor» gjør at bruksfrekvensen holder seg høyere enn før pandemien.

Satser på bedre transport

Utover å jakte flere tomter og områder vil Fredensborg Fritid utvikle destinasjonene der selskapet allerede er etablert.

– Som destinasjonsutvikler er vi opptatt av langsiktig og helhetlig utvikling av nærområdene. I år vil vi blant annet legge til rette for grønnere mobilitet og enklere transportløsninger både innad på destinasjonene og til og fra dem. Vi vil også videreutvikle aktivitetene for å styrke helårstilbudet og for å utvikle bærekraftige lokalsamfunn, sier Arnstorp.

– Hvordan blir selskapet og prosjektene deres påvirket direkte av de stadig høye materialkostnadene?

– Det er ingen tvil om at de høye materialprisene er utfordrende for hele bransjen, og at dette kan ta marginer på igangsatte prosjekter. Vi har likevel prioritert å ikke la dette gå på bekostning av kvalitet, ferdigstillelse eller fremtidig utvikling, men kommet frem til fornuftige løsninger med våre leverandører i eksisterende prosjekter, sier han.

Åpner for nye steder

Fredensborg Fritid har en tomtebank på cirka 7000 fritidsboliger, hovedsakelig på Geilo, Kragerø, Turufjell (Flå) og Norefjell.

Hovedeier Fredensborg sitter på 85 prosent av aksjene i selskapet, mens Håkon Arnstorp eier de resterende 15 prosentene.

– Vår langsiktige strategi ligger fast, der vi fortsetter veksten i tomtebanken og antall prosjekter og produkter i markedet, med miljøvennlige løsninger og materialer. Dette gjelder på eksisterende steder vi er inne, men vi er også åpne for å gå inn nye steder, sier han.

Bærekraft preger ifølge sjefen også destinasjonsutviklingen.

– Gjennom nye aktivitets- og opplevelsesmuligheter og arbeidsplasser bidrar vi til verdiskapning i lokalsamfunnene, i tillegg til at produktene våre blir enda mer attraktive. De stedene vi satser på skal ikke bare være fantastiske å besøke, de skal også være gode steder å bo, sier Arnstorp.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo