Ny Obos-satsing skal få flere inn på boligmarkedet

De neste fem årene skal Obos tilby medlemmene sine minst 8500 leiligheter med nye boligkjøpsmodeller.
FLERE: Obos, her representert ved Kværnertoppen borettslag i Oslo til venstre og konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj, satser på utvidelser av sine ordninger Bostart og Deleie. | Foto: Ilja C. Hendel / Trygve Indrelid
FLERE: Obos, her representert ved Kværnertoppen borettslag i Oslo til venstre og konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj, satser på utvidelser av sine ordninger Bostart og Deleie. | Foto: Ilja C. Hendel / Trygve Indrelid

Grepet fra Obos vil ifølge en pressemelding fra selskapet gjøre det mulig å komme inn på boligmarkedet i Oslo og andre pressområder for mange som i dag faller utenfor.

I Oslo-området betyr opptrappingen at rundt 70 prosent av alle borettslagsleiligheter Obos bygger de kommende årene vil bli lagt ut for salg til Obos-medlemmene med ordningene Bostart og Deleie.

I andre deler av landet med lavere boligpriser, vil rundt halvparten av alle nye borettslagsleiligheter bli tilbudt med løsningene som «gjør det mulig for mange med fast jobb og vanlig inntekt å kjøpe egen bolig».

– Dette er en historisk satsing, som fundamentalt endrer hvordan vi tenker boligutvikling. Obos har vedtatt å ta radikale grep og tilbyr nå medlemmene store deler av alt vi bygger med mer sosialt bærekraftige løsninger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

Betjeningsevne veier mer

Alle nye Obos-borettslagsleiligheter til under seks millioner kroner i Oslo-området skal nå tilbys med ordninger som gjør det lettere for førstegangskjøpere og andre å komme seg inn på boligmarkedet.

I resten av landet gjelder satsingen alle borettsleiligheter til under fire millioner kroner. I tillegg vil også en del større familieleiligheter bli tilbudt med de nye boligkjøpsmodellene.

Selskapet peker på at en person med 600.000 kroner i årslønn i dag bare har mulighet til å kjøpe fire av 100 nye boliger i Oslo, selv med en halv million i oppspart egenkapital.

Med Deleie vil samme person kunne kjøpe 51 av 100 boliger. Som eksempel, kan en sykepleier med en lønn på 600.000 kroner kunne kjøpe halvparten av en Deleie-bolig til 6 millioner kroner, og samtidig ha råd til å betjene lån, husleie og andre boutgifter.

– Det er vanskelig for folk med en vanlig god lønn, som lærere og sykepleiere, å kjøpe leilighet i Oslo alene. Det er nesten umulig uten hjelp fra foreldrebanken. Det vi gjør nå hjelper alle som har betjeningsevne og absolutt bør ha en vei inn i boligmarkedet, sier Siraj.

Opplest og vedtatt

I år tilbyr Obos medlemmene sine rundt 2000 leiligheter med Deleie og Bostart, de fleste av dem i Oslo-området. Dette er tre ganger så mye som i fjor.

– Vi har jobbet med å utvikle disse modellene siden 2018, og ser av interessen at behovet er stort. Obos-medlemmene vedtok i generalforsamlingen i fjor at satsingen skal økes kraftig. Dette har vi lyttet til og starter nå en kraftig opptrapping, sier Siraj.

I desember 2021 ble Obos med på Oslo kommunes satsing på Oslobolig. Selskapet skal tilby leiligheter til utvalgte grupper som faller utenfor boligmarkedet. Modellen som brukes er basert på Obos Deleie.

 Nytt boligselskap fra Oslo kommune og bransjeaktører

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også