Byggmester dømt til å betale mange millioner i erstatning, og boligen må rives

Byggmester Jarle Vikjord AS er dømt til å tilbakebetale mange millioner til huskjøpere.. Bakgrunnen er store feil og mangler ved overtakelse. 
RIVES: Denne boligen ble kjøpt for over 6,6 millioner kroner i 2019. Nå har retten fastsatt verdien til 1,8.
RIVES: Denne boligen ble kjøpt for over 6,6 millioner kroner i 2019. Nå har retten fastsatt verdien til 1,8.

I juni 2019 overtok Kristian Jakobsen og Linda Kristiansen en bolig i Bodø. Avtalt kjøpesum var drøye 6,6 millioner kroner for det nye huset, som var satt opp av Byggmester Jarle Vikjord.

Etter overtakelsen fremsatte de nye huseierne flere reklamasjoner overfor byggmesteren, og engasjerte en takstmann for å utarbeide en rapport over feil og mangler. 

I rapporten fra takstmannen fremkommer det at underetasjen har et generelt avvik fra forskriftene, da det er mellom 8 og 9 centimeter for lav takhøyde for å tilfredsstille kravet i TEK17.

I førsteetasje er feilene enda større, og takstmannen kommer med beskrivelser som «graverende avvik», og «alvorlig byggefeil». Det dreier seg blant annet om feil på takhøyde og store avvik med tanke på plassering av stendere i vegger, bjelker, og sperrer.

Alt tilbake til normalen i Oslo etter to år med korona: – Helt hinsides

Mangelfull prosjektering

De store manglene på boligen ble til slutt så alvorlige at Bodø kommune så seg nødt til trekke tilbake ferdigattesten for boligen i september 2020. Bakgrunnen var at byggmesteren hadde gitt uriktig informasjon i søknaden om tillatelse til tiltak. 

«Det er i det hele tatt svært mange forhold ved bæresystemet i denne som jeg stiller spørsmålstegn ved. Bildene jeg har sett, og observasjoner ved befaringer i bygningen, etterlater et inntrykk av tilfeldigheter, til dels alvorlige mangelfull prosjektering, og manglende systematikk under oppføring av bærekonstruksjonene. Det er begått feil, og flertallet av disse ligger slik til at de neppe er rettet etter at bildene ble tatt», skriver takstmannen.

Advokat Roald Angell krevde i mars 2021 et prisavslag på 6,9 millioner kroner, på vegne av huskjøperne. Dette skulle utgjøre kostnadene ved riving av bolig, og oppføring av ny. I tillegg krevde de erstatning på 639.000 kroner for ødelagte garderober, vaskeromsinnredning og solskjerming, samt tapte leieinntekter fra overtakelsen. 

I april 2021 ble det tatt ut stevning mot selskapet og Jarle Vikjord, som da var styreleder, daglig leder, og eier av Byggmester Jarle Vikjord AS. Sistnevntes advokat, Dag T. Berntsen la ned påstand om frifinnelse. 

2. september samme år ble selskapet derimot slått konkurs etter oppbudsbegjæring fra selskapet. Men retten gjorde det klart at søksmålet fortsatte på tross av konkursen. Bare to uker senere trakk Vikjords advokat seg fra saken, men saken ble berammet til starten av oktober i år.

Bonava har klare ambisjoner om vekst på Østlandet. Nå går startskuddet i Sandvika

På sin måte

I retten anførte Jarle Vikjord at det kunne gjøres små endringer i bygget for å få ferdigattest. Blant annet kunne man endre rom med for lav takhøyde til bod. I tillegg mener han at stikkprøver av bæring og vindavstivning ikke er nok til å påstå at det er feil og mangler. 

Vikjord fortalte også i retten at han hadde vært syk, og at han hadde overlatt ansvaret til to av sine barnebarn, og at en av dem hadde ansvaret for prosjekteringen. Dette avviste barnebarnet, noe retten fant troverdig. 

Døtrene til Tom Rune Pedersen flytter til Italia

Klanderverdig

I dommen framkommer det også at kommunikasjonsproblemer mellom utbygger og flere av arbeiderne er en av årsakene til problemene med bygget. Ifølge barnebarnet til Vikjord, skal arbeiderne ha forstått hvordan arbeidet skulle utføres, men likevel gjort noe annet. Barnebarnet uttalte også at oppfølgingen ikke har vært god nok, og rutiner ikke ble fulgt opp. Sistnevnte skal ha gitt beskjed til Vikjord om feil i bindingsverket. 

«Retten finner at manglende prosjektering og manglende oppfølging og kontroll av utførelsen har ført til manglene ved boligen. Jarle Vikjord hadde i egenskap av enestyre og daglig leder ansvar for å sørge for prosjektering samt oppfølging og kontroll med utførelsen. Han var klar over at ikke forelå tilfredsstillende prosjektering, at utførelsen ikke skjedde i henhold til produksjonsgrunnlag og at det ikke ble ført nødvendig kontroll og oppfølging av arbeid og ansatte», heter det i dommen fra Salten- og Lofoten tingrett

De skriver også at Vikjord var klar over at dette medførte risiko for at boligen ville være mangelfull.

«Jarle Vikjords unnlatelse av å oppfylle sine plikter er svært klanderverdig og det er grunnlag for sterk bebreidelse. Retten finner at Jarle Vikjord har opptrådt grovt uaktsomt og at han er erstatningsansvarlig overfor kjøperne»

Retten finner også årsakssammenheng mellom Jarle Vikjords grovt uaktsomme opptreden og det økonomiske tap som kjøperne har lidt. 

«Retten finner at Jarle Vikjord skal betale kjøperne erstatning med 6.936.646 kroner med tillegg av forsinkelsesrenter fra 27. mai 2021, at han skal betale kjøperne 737.765 kroner i erstatning med tillegg av forsinkelsesrente fra 27. mai 2022, og 136.000 kroner i erstatning».

I tillegg må Vikjord betale 521.848 kroner i sakskostnader til kjøperne. Retten har fastslått at husets verdi nå er på 1,8 millioner kroner, og at det må rives.

Huskjøper: – Vet ikke hvor feilene ligger

Huskjøper Kristian Jakobsen sier i en kommentar til Eiendomswatch at paret fortsatt bor i boligen.

– Nå jobber vi med å få inn pengene som utbygger er dømt til å betale oss. Da vil arbeidet med å rive boligen starte, sier Jakobsen.

Han forteller at huset må rives helt ned til grunnmuren. Så skal muren rettes opp, før huset kan bygges opp igjen. 

– Det er nok ingen som vil ta ansvar for å rette opp boligen slik den er i dag. Derfor rives huset, og bygges opp helt på nytt, med tegninger og prosjektering. Slik som det er nå, vet man ikke hvor alle feilene ligger, sier Jakobsen. 

NRK Nordland var i kontakt med forbruker- og kommunikasjonsjef Carsten Henrik Pihl i organisasjonen Huseierne. Han uttalte at det er alvorlig at retten har fastslått at huset på rives.

– Når noen er hyret for å bygge et hus og det er jobben deres, så forventer man jo at de skal klare å gjøre en ordentlig jobb. Dessverre er ikke alltid det tilfellet.

Ingen midler

Jarle Vikjords advokat, Dag Trygve Berntsen, sier til Eiendomswatch at hans klient er i sjokk etter dommen. 

– Ja, det er klart han er sjokkert over dommen. Dette er en eldre mann på over 70 år, sier Berntsen.

Advokaten har ikke oversikt over hvor mye midler det er igjen i boet etter konkursen, eller hvor mye midler hans klient sitter på. 

– Han gikk inn med mange millioner for å prøve å berge selskapet før konkursen, så jeg tror ikke det er så mye igjen. 

– Hva blir løsningen for huseierne, dersom ikke Vikjord gjør opp for seg?

– Det må du nesten høre med deres advokat om. Finnes det ikke penger, må de utbedre huset selv. 

Ankefristen i saken er satt til 20. november.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo