Nordea spår fallende boligpriser, men ikke noe krakk

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror rentetoppen blir høyere enn mange hadde trodd for bare litt siden, samt at boligprisene vil falle noe fra sommeren av.
SER LAVERE BOLIGPRISER: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets | Foto: Vidar Ruud / NTB
SER LAVERE BOLIGPRISER: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets | Foto: Vidar Ruud / NTB

Norsk økonomi har så langt tålt økte renter og høy prisvekst bedre enn ventet, og arbeidsledigheten har holdt seg lav, skriver Nordeas økonomer i den nye utgaven av «Nordea Economic Outlook».

Vi må forvente nokså svak utvikling i økonomien i tiden som kommer, mener økonomene.

– Pris- og lønnsveksten har blitt høyere enn mange hadde sett for seg. I tillegg har kronekursen svekket seg langt mer enn noen kunne forestille seg. Det bidrar til å holde prisveksten oppe. Norges Bank vil ha prisveksten ned, og vi tror derfor rentetoppen blir høyere enn mange hadde trodd for bare litt siden. Vi må regne med en styringsrente på fire prosent i løpet av høsten. Det vil ha konsekvenser for økonomien og føre til høyere arbeidsledighet. Vi spår ingen krise, men en klar avdemping av veksten, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i en melding.

Boligprisene har ifølge Nordea hatt en overraskende sterk utvikling, gitt renteøkningene fra Norges Bank. Nordeas økonomer tror imidlertid rentehevingene etter hvert vil slå ut i boligprisene, men spår ikke noe krakk.

– Utviklingen i boligmarkedet her hjemme står i sterk kontrast til mange andre sammenlignbare økonomier, som Sverige. Endringene i boliglånsforskriften fra nyttår, som gjør at flere får låne mer, har trolig bidratt til at prisene på brukte boliger har utviklet seg bedre enn de ellers ville gjort. Vi ser imidlertid for oss at boligprisene kommer til å falle noe fra sommeren av. Det er dels fordi vi tror at rentene skal videre opp, og dels fordi arbeidsledigheten kommer til å øke noe, sier Olsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo